Нов рунд в борбата на Бургас с Lafka

OFFNews 14 май 2014 в 13:30 1712 3

Lafka
Lafka

Дребни търговци в Бургас продължават борбата си с настъпващия монопол на Lafka.

В търсене на решение Aсоциацията на дребния и среден бизнес вчера отнесе въпроса и до областния управител Павел Маринов, като внесе жалба за текстовете от променената общинска Наредба за преместваеми обекти. Промяната, гласувана от мнозинството на ГЕРБ, дава възможност на една фирма да наема обекти без ограничение за техния брой. Тя бе предшествана от други две промени, регламентиращи павилионите за вестници да могат да продават и цигари и други пакетирани стоки.

Така прекроените промени в пакет отварят пътя за пълен монопол на Lafka и фалит на над 500 будки, алармира асоциацията. Пред областния управител членовете й настояват за отмяна на текстовете.

„Според нас законът е нарушен. Смятаме, че областният управител трябва да си свърши работата. Засегнати са абсолютно всички търговци по член 56, тъй като самата поправка не касае само обектите за тютюневи изделия и пакетирани стоки, тя мачка всички търговци. Дребният бизнес не може да бъде конкурентоспособен на голяма фирма с много финанси зад гърба си. Тази поправка отваря врати на големите да влязат и да изземат малкия семеен бизнес, който развиват всички колеги”, заяви представителят на дребния бизнес в града Николай Димитров.

Продължава и съдебният процес по жалбата на търговците, по която Административният съд в Бургас се произнесе в полза на бизнеса. Магистратите спряха спорните точки в общинската наредба за павилионите, а именно частта, в която се позволява в обектите да се продават едновременно тютюневи изделия и печатни издания, припомня бургаският сайт "Флагман".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!