Съдът в Бургас отмени поправката Lafka

OFFNews Последна промяна на 23 април 2014 в 20:19 12031 15

Съдът в Бургас блокира прокарваните от ГЕРБ и ДПС лобистки промени, целящи веригата Lafka да вземе сергиите в града.

Местният административен съд отмени три текста в гласувана през октомври наредба за преместваемите обекти, които търговците в града наричат поправката Lafka.

Решението на съда е взето във вторник - само часове след като общинският съвет в Бургас, отново с гласовете на нововъзникналата коалиция по интереси ГЕРБ-ДПС прокара ново решение в услуга на Lafka.

Жалбата в съда е внесена от Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес - същата която протестираше пред и в общината официално враждуващите помежду си ГЕРБ и ДПС прокарваха в шумен спор със съветниците от останалите партии скандалните поправки. Асоциацията обединява 5 хил. търговци в областта, които се страхуват, че ще останат без работа, сергиите им ще бъдат отнети, а на тяхно място ще се появят оранжеви павилиони.

Освен общината, ответник по делото е фирмата "Боби прес". Тя е собственост на Табак маркет и работи с 48 обекта в Бургас.

Отменената днес поправка предвиждаше в един павилион освен вестници, както досега, да могат да се продават и цигари и пакетирани изделия. И единствено фирмите, които продават и вестници, и цигари да имат повече от една будка. Фирма, която продава само вестници, може да има само една сергия.

Изключението, при което само търговците с цигари, вестници и пакетирани стоки имат право на повече от един обект, е неоправдано, незаконосъобразно и поставя в привилегировано положение определени търговци пред останалите, постанови съдът. То нарушава принципа за равнопоставеност между стопанските субекти, регламентиран в конституцията и в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

На скандалната сесия във вторник мнозинството на ГЕРБ и ДПС разшири обхвата на услугите си и гласува, че един търговец може да има повече от един павилион на общински терен.

С решението на Бургаския административен съд експанзията на Lafka на практика е блокирана. Решението обаче може да се обжалва пред ВАС.

От решението на съда става ясно, че кметът на Бургас Димитър Николов е съдействал старателно за прокарването на поправките "Лафка". Той е внесъл скандалните поправки за гласуване, като се е аргументирал, че с тях се отстранява "техническа грешка". В решението си съдът обяснява, че никаква техническа грешка няма.

Димитър Николов е гордостта на ГЕРБ и кметът избран с най-голямо мнозинство. На изборите през 2011 г. той получи близо 71% - рекорд за страната.

Изглежда съветниците, които сега го играят опозиция на коалицията ДПС-ГЕРБ, тогава или не са разбрали за какво става дума, или са участвали в заверата. "За" предложението на кмета са гласували 38, "против" са били 7, а двама са се въздържали.

В общинския съвет в Бургас ГЕРБ има 28 съветници, а ДПС - двама.

В предложението на кмета, с което е поискал скандалните поправки, не са посочени конкретни причини.

В мотивите си обаче съдът обстойно се е спрял на най-абсурдния момент - защо една фирма може да има много будки, в които да продава смесено цигари и вестници, но никой няма право да има две будки за сладолед.

Както в първоначалното предложение на кмета на община Бургас, така и в последващото такова за промени в този текст липсва посочване на конкретни причини, поради които едно лице, осъществяващо търговия с печатни произведения, тютюневи изделия и дребно пакетирани стоки, има право да получи разрешения за поставяне на неограничен брой преместваеми обекти за търговия с тези стоки, докато останалите търговци, търгуващи примерно с кафе и закуски, цветя, цигари и алкохол, ядки, сладолед и други, имат право да получат не повече от едно разрешение за поставяне на преместваем обект с такова предназначение", пише в мотивите на Бургаския административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2014 в 18:13

В Лафка участие има Боко!

01.05 2014 в 11:40

Пак всички пропускат истинския проблем и изпадат в социализъм. Абсолютно НИЩО ЛОШО НЯМА ако един голям бизнес от СВЕТЛАТА икономика, плащащ данъци и играещ на честни търгове за всеки обект, да ги спечели и да изгради голяма верига. Това е добре за клиентите!

ИМА ЛОШО това да е дебел мазен мафиот, има лошо това да е банка, финансирана с руски нефтени пари, има лошо това да е верига на цигарения монополист - който може да предложи на собствените си магазини по-добри условия и да утрепе конкурентите. Това е не само лошо, това е и незаконно по Закона за защита на конкуренцията.

29.04 2014 в 02:26

11, Емил - На Ваше място щях да помоля да ме евтаназират. Страдайте сам и не ни занимавайте със самотата на единствения си неврон.
От 24-25 години вече не строим комунизъм и не сме равни, поне на хартия. При Вас един неврон, една кола, една къща, при нас - повече.
Май единствен долавям и ирония в коментара Ви, но едва забележима.

24.04 2014 в 14:48

Само да вметна за Емил и други, в много европейски градове има изискване кандидатът на наеме такава будка да няма друг преместваен обект, или да има не повече от ... Защото общините преди всичко имат социална функция. И в наш интерес е да е така, защото по-добре е едно семейство да си върти собствен бизнес, отколкото да робува за мизерни пари на вериги.

24.04 2014 в 14:32

Няма такъв бърз съд, на следващия ден да отмени решение на общински съвет! Тези дела се точат с месеци и години. И нека някой каже, че това съдебно решение не е поръчка.
Само така! Няма да има конкуренция и толкоз, всеки гражданин на РБ да има право само на един бизнес, един търговски обект, едно жилище, една вила и една кола. Който има повече - портретът му на площада и работниците и трудовите селяни да го плюят под строй.
Ама пък голяма радост във форума от това развитие на нещата, а иначе повечето ще гласуват за ГЕРБ.

24.04 2014 в 10:59

Алоу, трола Зорито, кебапчетата ги ядат други породи, такива като вас. Някои хора си имат и неплатено мнение.

24.04 2014 в 10:38

Знам как се решава генерално проблема с "лафки" и лафкоподобните: Комунизъм, премахване на парите и собствеността и народен съд.:D

24.04 2014 в 09:25

Хаха,браво vveronika,току-що си заслужи 10 лева и кебапче на изборите :)))

24.04 2014 в 09:13

Тъй, тъй... Народът като не мълчи, прасетата лапат по-малко. Май само бюлетина №10 ще има смисъл на тези избори...

24.04 2014 в 00:08

Ще има плач и корпоративно скърцане със зъби.
Мдаа, квадратче № 10 и аз. Какво са се разврякали, па Кунева, па тоя, па оня - да ги светнем, че има преференциален вот.