Нинова отрече, че пращаме оръжие на Украйна и нарече сепаратистите Донецка народна република

OFFNews 21 февруари 2022 в 15:17 2807 0

България не изнася оръжия за Украйна. Това стана ясно в изявление на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова.

В медийната си изява тя нарече сепаратистите в Източна Украйна "Донецката народна република". До момента въпросната окупирана територия не е призната от никого, дори и от Кремъл.

"От вчера към нас има отправени много журналистически въпроси във връзка с публично излязла информация, че при обстрел срещу Донецката народна република украинската армия, е използвала произведени в България боеприпаси. Поисках да се направи пълна проверка на документите в междуведомствената комисия за експортен контрол на оръжията за масово унищожение към Министерството на икономиката. В комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие и стоки и технологии с възможна двойна употреба за Украйна", каза Нинова.

В неделя народната милиция на Донецк обяви, че по време на обстрела срещу непризнатата република украинската армия е използвала произведени в България гранатомети. Руската агенция ТАСС съобщи, че става въпрос за обстрела на селището Зайцево, където са били използвани 30-милиметрови снаряди за гранатомети, произведени в завод “Арсенал”.

“Този факт нагледно потвърждава как Западът снабдява Украйна със смъртоносно оръжие, с помощта на което се унищожават мирните жители на републиките в Донбас”, заявиха още от милицията на Донецката народна република.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!