Николова: Търсят се още средства за туризма от еврофондовете

OFFNews 07 ноември 2020 в 12:48 2834 2

"Ще търсим възможност за допълнително финансиране по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. По еврофонда успяхме да договорим 10 млн. лв., като при проведената процедура за тях получихме 840 заявления от бранша за 64 млн. лв. Тези средства са начален капитал и ще търсим възможност за дофинансиране на мярката."

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред Дарик радио.

Тя уточни, че за да се предоставят допълнителни евросредтва, е необходима финансова обосновка и анализи, като за събиране и изготвяне на тази информация е разработена анкета, качена на институционалния сайт на министерството. "Изискали сме още 50 млн. лв., с които да се подпомогнат туроператорите и туристическите агенти", посочи Николова.

Започват проверки в зимните курорти. "Ще следим за стриктното спазване на противоепидемичните мерки, с цел да гарантираме сигурната и безопасна почивка на туристите", информира вицепремиерът. И припомни, че са разработени и утвърдени указания за работа на курортите в предстоящите студени месеци. При подготовката им е проучен и приложен опитът на много европейски страни, като правила са съгласувани и със здравните институции.

Вицепремиерът посочи още, че започва и маркетингова кампания за насърчаване на пътуванията през предстоящия сезон. Комуникационният микс ще стартира с социалните мрежи, като мотото е „Зимните спортове, укрепват вашето здраве“. 

Вътрешния туризъм продължава да е акцент в работата на Министерството на туризма, коментира министърът. И допълни, че българските граждани все повече обръщат внимание на здравето си и предпочитат да пътуват към дестинации, предлагащи здравен туризъм. По данни от Единната система за туристическа информация от началото на годината до сега над 2,7 млн. българи са почивали у нас.

"През ноември ще представим и Националното меню, в него много добре са подбрани рецепти от различните туристически региони в страната", каза Николова. Тя уточни, че то ще бъде препоръчително, а хотелите и ресторантите, които го предлагат, ще бъдат брандирани от Министерството на туризма. По отношение на рекламата вицепремиерът коментира, че подкрепя позицията, че бюджетът за нея е недостатъчен. "Трябва да се рекламираме по най-модерния начин, за което са нужни средства", допълни тя. Клиповете от инициативата на институцията и Асоциацията на екскурзоводите, с които се популяризират малко познати места, са гледани от над 2 млн. европейци, като над 1 млн. са на Балканския полуостров.

До дни ще бъдат финализирани и изискванията към „карантинните хотели”, уточни министърът. Тя добави, че е важно легловата база на избраните места за настаняване да отговаря на нуждите за необходимия медицински персонал и настанените. "Няма да има приоритетни хотели, но е важно избраните да отговарят на изискванията", подчерта Николова. По думите й не е целесъобразно да са 5 звездни хотели, защото повечето са брандирани, освен това имат резервации и няма възможност да отделят посетителите. Министърът поясни още, че изчисленията показват, че настаняването на карантинирани лица в хотелите е два пъти по-евтино от лечението в болницата. В прерогативите на Министерство на здравеопазването е да предложат как ще се плаща, което е и един от детайлите, които се уточняват в момента, допълни министър Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

2

Руми Лазарова

08.11 2020 в 12:05

Но още повече ме порази мрачната и назидателна защита на проектобюджета от провинциален философ Т. Дончев. Слушах, защото ме интересува като професионалист. Агитация, необоснованост, общи приказки, популизъм, неразбиране - щяха да ме забавляват, ако не ставаше дума за НАШИТЕ пари, които, дай, Боже, ТЕ няма да "усвояват". Насочваше десни критици към четене на ТЕХНИЯ БЮДЖЕТ. Но те не се нуждаят от този съвет. Този съвет е за Бащицата им, който ВЪОБЩЕ не чете, вкл. Конституцията. Заделят се 12 милиарда за саниране (най-голям дял) в тази категория. Върхът на нашите инвестиции!!! Или доказано още от лиляна павлова най-добре се краде там? Тези хора нямат ПРОФЕСИНАЛНА компетенция да управляват държавата. Защото ако имаха, щяха да имат конфликт със себе си за отклоненията, които правят под ръководството на техния вожд. Уж дясна партия, но прави очевАдни популистки покупки за ГЕРБ с лява политика - дребни пари за пенсии, заплати на „точните“ съсловия, които гласуват (за тях) и др.

2900

1

Руми Лазарова

08.11 2020 в 11:47

Слушах г-жа Николова в предаването Неделя 150, Опитах се да бъда непредубедена. Цитирам: "Вътрешният туризъм продължава да е акцент в работата на Министерството на туризма....През ноември ще представим и Националното меню..." Бла-бла-бла! Само АКЦЕНТ ли е вътрешният туризъм на Министерството на туризма? Какъв какъв друг по-важен АКЦЕНТ може да има то? За менюта не говоря. Общи думи и НИЩО конкретно. А ако е конкретно, е дребнаво и незащитено.
Искате ли да се върнем на тази тема, когато тази министърка приложи мерките си и видим резултатите през зимата?

Калинка отвсякъде! Не може да й се отрече, че има мерак и усещане за дялан камък.
Оставка!