МВФ прогнозира по-малък икономически растеж през годината

OFFNews 19 януари 2016 в 16:46 3263 1

Снимка Архив

Международният валутен фонд намали прогнозата си за глобален икономически растеж за трети път в рамките на година, след като станаха ясни данните за бавните темпове на развитие на китайската икономика, съобщава Ройтерс.

В подкрепа на прогнозата си от МВФ изтъкват слабостта на китайската търговия и ниските цени на стоките в Бразилия и други развиващи се пазари. Очаква се световната икономика да се разрасне с 3.4% през 2016 г. и 3.6% през 2017 г. И за двете години предвиденият ръст спада с 0.2% спрямо предишната прогноза от октомври.

Все пак МВФ запазва очакванията си за ръста на китайската икономика през годината в размер на 6.3% и 6% през 2017 г. От Пекин съобщиха икономически растеж в размер на 6.9% през 2015 г., като това вдигна надеждите на инвеститорите за финансови стимули от страна на държавата.

От МВФ заявяват, че резкия спад на търсенето в Китай поставя под въпрос глобалния растеж и по-слабите внос и износ на страната се отразяват тежко на други развиващи се икономики.

"Не виждаме голяма промяна в икономическото състояние на Китай спрямо ситуацията от преди 6 месеца, но пазарите определено са много притеснени от малките промени, които не могат да интерпретират", обясни главният икономист на МВФ Морис Обстфелд.

Той добави, че е от изключително значение Китай да е наясно с цялостната си икономическа стратегия, включително тази за валутата си.

"Не е пресилено да кажем, че пазарите може би реагират пресилено на по-скоро оскъдни сведения в обстановка на несигурност и избягване на риска", заяви той, цитиран от "Ройтерс".

Цените на петрола поставят под напрежение износителите, но имат положителен ефект за потребителите по света.

Докладът на МВФ съобщава, че продължителен пазарен катаклизъм може да забави икономическия растеж ако доведе до масово бягство от риска и обезценяване на валутите на някои развиващи се икономики, както и нарастването на политическото напрежение.

Прогнозата за САЩ предрича, че цената на долара ще продължи да тежи на производството, а ниските цени на петрола ще намалят инвестициите в енергийни иновации. Очаква се ръст на икономиката от 2.6% за следващите 2 години, което е с 0.2% по-малко от предишния доклад.

В Европа ситуацията с петрола ще подпомогне частната консумация и ще доведе до 1.7% ръст на икономиката през 2016 г. и ще запази тенденцията през 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови