МВФ препоръча да ограничим разходите

OFFNews 10 ноември 2015 в 10:33 3782 10

Умерен растеж на Брутния вътрешен продукт за България през тази година, прогнозира Международният валутен фонд. Това се посочва в заключенията на приключилата късно снощи редовната визита на мисия на фонда у нас, пише Нова телевизия.

Според финансовата институция растежът за тази година ще бъде 1.7%, което съответства на нивата от 2014-а.

В същото време България трябва да спазва изключително строг контрол на разходите, ако наистина иска да удържи фискалния дефицит в рамките на 2 процента от БВП през следващата година, посочват от Фонда. 

МВФ, който завърши 6-дневна визита в България, заяви, че София е пропуснала възможност да намали фискалния дефицит през 2015 година, когато е реализирала по-високи от очакваното приходи. Институцията препоръча на страната засилен контрол върху разходите през тази и следващата година, като подчерта, че поставените цели все още са постижими.

Тази есен България преразгледа първоначалната си цел за бюджетния дефицит за 2015 година, като го увеличи с 0,3%, до 3,3% от БВП. Посоченият мотив бяха увеличените разходи за изпълнение на подкрепени от ЕС проекти и невъзможността за намаляване на разходите в някои министерства.

През следващата година от МВФ прогнозират скромен ръст на брутния ни продукт, заради засиленото вътрешно потребление.

Очаква се и нивата на безработица да станат относително високи, въпреки спада ѝ покрай повишената икономическа активност. 

Превантивните мерки от страна на Българската народна банка са помогнали за смекчаване на последиците от събитията в Гърция, смятат още от фонда.

Кризата между Украйна и Русия, както и бежанският поток към Европа също не са оказали сериозно влияние на България, се посочва в доклада на МВФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!