Монтираха парогенераторите в първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

OFFNews 18 април 2017 в 12:37 3632 0

На площадката на изграждане на Беларуската АЕЦ (с основен проектант АО „Атомпроект“ и генерален изпълнител Групата компании ASE) завърши монтажът на парогенераторите на Първи енергоблок, съобщиха от компанията.

Специалистите поставиха по местата им четири парогенератора.

Парогенераторите се отнасят към основното оборудване на реакторната установка и са предназначени за предаване на топлината, произведена в активната зона на реактора, към втори контур за генериране на пара, захранваща турбината.

„С монтажа на парогенераторите завършва етапа на поставяне на основното оборудване на първи контур на енергоблока и е начало за подготовка към следващия важен етап – заваряването на главния циркулационен тръбопровод“, отбеляза вицепрезидентът на проекта за Беларуската АЕЦ на Групата компании ASE Виталий Медяков.

Проектът ВВЕР-1200, по който се изгражда Беларуската АЕЦ, е един от най-съвременните в света и е от поколение „3 плюс“, което съответства на всички международни норми и препоръки на МААЕ.

Основната особеност на проекта е комбинираното използване на активни и пасивни системи за безопасност. Енергоблокът е снабден с двойна защитна обвивка и уловител на стопилка, което гарантира, че радиоактивни елементи няма да попаднат в околната среда.

Приложените в проекта решения отговарят на постфукушимските изисквания за надеждност на централата, за устойчивост към външни въздействия и вътрешни откази. Днес ВВЕР-1200 е най-мощният от произведените в Русия реактори. Основните преимущества на енергоблоковете с реактори ВВЕР е високата производителност, дълголетие и безопасност. Срокът на работа на оборудването е 60 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови