„Марица-изток“ мина на пернишки въглища

OFFNews 18 януари 2012 в 19:01 3022 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

ТЕЦ „Марица-изток 2“ започва да работи с въглища от пернишката мина "Света Елизабет", съобщиха от централата на компанията. Така изглежда, че опасност за режим на тока вече няма, но опасенията, че цената му може да се вдигне, стават все по-силни, тъй като кафявите пернишки въглища са значително по-скъпи от лигнитните, с които досега работеше централата.

Рудниците, от които централите от комплекса "Марица изток" обикновено зареждат с въглища, стачкуват вече четвърти ден.
Загубите в мините заради нереализирана продукция от началото на стачката  вече са достигнали 4 млн. лева, съобщи по-рано днес Евгени Стойков - изпълнителен директор на държавното въгледобивно дружество.
Причината за стачката на миньорите е отказът на ръководството да им изплати обещаните им премии за рекордното количество въглища, които са произвели миналата година.
Цената на тока ще се вдигне с 10%, ако стачката продължи повече от месец, заплаши вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.  Днес бившият зам.-министър на енергетиката и енергиен експерт Илко Йоцев обясни пред Investor.bg, че увеличението може да е дори 20%. Първо, трябва да се има предвид, че топлоелектроческите централи, които се захранват с въглищата на т.нар. Маришки басейн, произвеждат около 33% от електроенергията на страната. И тъй като са собствен добив, електроенергията от тези въглища е най-евтината след тази от АЕЦ Козлодуй. Така че, ако трябва да се замени с ток, произвеждан от други ТЕЦ, то той ще е по-скъп с около 40-50% от този на ТЕЦ-вете с български въглища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови