Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ръководството на "Марица-Изток" плаши миньорите със съд

ОFFNews 17 януари 2012 в 09:53 1682 0

"Марица-Изток" , Снимка:БГНЕС

Стачката в "Мини Марица-Изток" продължава вече трети ден, след като и вчера не бе постигнато споразумение между синдикатите и ръководството на дружеството.

Все още не е ясно дали в рамките на деня ще има преговори с ръководството на предприятието.

Исканията на миньорите са да получат обещаните премии по 1000 лв. на човек за добрия добив през миналата година, както и да бъдат подобрени условията на труд в мината. 

За режим на тока не може да се говори, тъй като в предприятието има достатъчно запаси от въглища, заяви пред БНТ изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов.

Той допълни, че според решение на Арбитражната комисия, от 3 януари, когато има проблеми в електрозахранването, работата на „Мини Марица Изток” се възстановява автоматично. Все пак страната разполага и с резерв, който може да се включи, ако се наложи, каза още Йотов.

Вариантите са два: ВЕЦ-овете на НЕК и възобновяемите енергийни източници, категоричен бе той.

Според ръководството на мините броят на стачкуващите е 79% от всички ангажирани с производствения процес, което е с 10% по-малко от участвалите в ефективните едночасови протести миналата седмица, заяви изпълнителният директор Евгени Стойков. Той добави, че е готов да преговаря, само ако синдикатите отстъпят от исканията си за премиите.

Синдикатите от своя страна заявиха, че ръководството в лицето на изпълнителния директор бяга от преговорите.

Работодателят пуска листовки в рудниците, настройва хората, като ги плаши, че ще заведе искове срещу тях, коментира председателят на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев.

Тъй като не можел да съди синдикалните лидери, защото те не били в трудово-правни отношения с него, щял да заведе искове срещу работниците, които стачкуват.

Това е грубо нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове и той ще си понесе отговорността, заяви Вълчев.

На третият ден от началото на стачката - протестиращите служители са повече от вчера, заяви той.

„През нощта всички стачкуваха. От 631 назначени в трите рудника, 600 стачкуваха”, обясни Валентин Вълчев и допълни, че преговори за днес не се предвиждат.

С настоящите запаси, с които разполагат 4-те топло с нормален ритъм на работа електроцентрали могат да издържат могат да функционират до 10-15 дни. При недостиг на електроенергия или доказани аварии, арбитражната комисия ще прекрати стачката принудително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews