Лукойл: От началото на 2023 г. сме платили 647 млн. лева данъци

Според дружеството има политически натиск. Било внушение, че Лукойл нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от ЕС

OFFNews 25 октомври 2023 в 18:25 2032 3

Лукойл

Снимка БГНЕС

Лукойл

Общата сума на данъците, платени в хазната от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за 2022 година, възлиза на близо 685 млн. лева, от които 90 млн. лева са корпоративен данък и временна солидарна вноска. Само за деветте месеца на настоящата година дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153 млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска.

Това се посочва в позиция на "Лукойл", изпратена до медиите. 

"В отговор на продължаващия политически натиск ръководството на дружеството най-отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на Република България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове", пишат от "Лукойл".

Подобна бе позицията на дружеството и вчера. Разликата бе, че в нея от "Лукойл" не посочиха какъв е размерът на изплатените данъци. 

Ден по-рано ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС обсъдиха евентуален отказ от дерогацията за внос и преработка на руски петрол у нас. ГЕРБ и ДПС поискаха извънредно пленарно заседание в петък, на което ще се разгледа президентското вето върху Закона за енергетиката. Причината са сблъсъците в позициите на "некоалицията" по отношение на рафинерията на "Лукойл" в Бургас.

От ГЕРБ твърдят, че благодарение на объркано гласуване компанията е получила 100% монопол при съхранението на горивата в България. ГЕРБ и ДПС настояват "Лукойл" да плати невнесените си данъци и твърдят, че с тези средства могат да се раздaват по 73 стотинки компенсация на литър гориво на шофьорите.

Междувременно от Министерството на финансите потвърдиха пред БНТ днес, че компанията плаща данъците си на време. От Националната агенция за приходите обаче се позовават на данъчната тайна и обясняват, че не могат да разгласяват информация за данъчно задължени лица.

Сега от "Лукойл" съобщават", че "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55 на сто данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска).

"Заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни", посочват от акционерното дружество, цитирани от БТА. 

Според "Лукойл" разликата между котировките на петрола тип Брент и сорт Уралс отдавна не са 30 долара за барел, а 6-7 долара за барел към днешната дата.

"В изпълнение на задълженията си, произтичащи от шестия пакет санкции, дружеството от 2023 година планово преминава към преработка на неруски нефт", уточняват оттам.

"Лукойл" определи като внушения твърдението, че дружеството нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от Европейския съюз. 

Според тях това категорично не отговарят на истината и може да бъде потвърдено от Агенция „Митници“.

"Също толкова необосновани и неверни са твърденията, че „Лукойл“ участва в корупционни схеми с политици и държавни чиновници. Ръководството на компанията настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства", се казва още в съобщението на дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

25.10 2023 в 22:08

Да не се окаже, че тия 685 милиона лева данъци са ДДС и корпоративен данък? Пък останалите дължими данъци - кучета ги яли! ;)

1005

2

ПР

25.10 2023 в 20:28

Пълен шаш.Кой лъже?Аз на лукойлци хич не вЕрвам.И още по-малко на "отровното трио"-Борисов,ПееФски,Добрев.Толкова години,раздаваха на Лукойл,каквото са си поискали-сега се сетиха за руското влияние и зависимости.Още като скочиха Д.Добрев и Д.П.,нещо ми засмърдя.Нещо друго мътят и целят.Нещо не е у ред,в цялата сага.

10298

1

AntiZ

25.10 2023 в 18:50

Бре! Милионери сме станали покрай тия кацапи пък аз и това съм го проспал...
 
X

Да помогнем на украинските деца!