Лидия Шулева: Има пенсионни фондове с отрицателна доходност

OFFNews 06 януари 2015 в 19:50 7256 3

Лидия Шулева.
Лидия Шулева.

"Резултатите на пенсионните фондове трябва да бъдат представени по-ясно. За някои пенсионни фондове доходността е отрицателна. Въпросът с нетната реална доходност на фондовете трябва да бъде обсъден и да бъдат взети мерки".

Това заяви бившият вицепремиер на България Лидия Шулева пред БНТ.

"Трябва категорично да се намали таксата, която тези фондове удържат за управление на парите, които им се дават от осигурените лица. Таксата е доста висока в сравнение с подобни фондове в други страни и тя беше направена такава, за да могат първите няколко години те да стартират. Нормално е в първите години без приходи те да имат затруднения. За онова време таксата беше релевантна. Но минаха почти 15 г. и е крайно време да се разгледат тези въпроси", добави тя.

Според нея пътят за увеличаване на пенсиите е в увеличаване на заетостта и на пенсионната възраст. Тя изтъкна, че това може да се случи, като страната ни направи така, че да спре емиграцията на населението в чужбина и да привлече в границите на България етнически българи от други държави или чужденци.

Това обаче трябва да се случи чрез "контролирана имиграция", тоест да се създаде един вид режим със "зелени карти", който да отсява чужденците, идващи да живеят тук.

Затова тя определи демографската криза като проблем номер 1 на страната.

Шулева е категорична, че връщането на хората в България и стягането на държавата са въпрос на волята на политиците.

Бившият вицепремиер не одобрява пенсионните реформи, защото "решения, засягащи милиони", са били взети набързо 5 дни преди празниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!