Лидия Шулева: Има пенсионни фондове с отрицателна доходност

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2015 в 19:50 6194 3

Лидия Шулева.
Лидия Шулева.

"Резултатите на пенсионните фондове трябва да бъдат представени по-ясно. За някои пенсионни фондове доходността е отрицателна. Въпросът с нетната реална доходност на фондовете трябва да бъде обсъден и да бъдат взети мерки".

Това заяви бившият вицепремиер на България Лидия Шулева пред БНТ.

"Трябва категорично да се намали таксата, която тези фондове удържат за управление на парите, които им се дават от осигурените лица. Таксата е доста висока в сравнение с подобни фондове в други страни и тя беше направена такава, за да могат първите няколко години те да стартират. Нормално е в първите години без приходи те да имат затруднения. За онова време таксата беше релевантна. Но минаха почти 15 г. и е крайно време да се разгледат тези въпроси", добави тя.

Според нея пътят за увеличаване на пенсиите е в увеличаване на заетостта и на пенсионната възраст. Тя изтъкна, че това може да се случи, като страната ни направи така, че да спре емиграцията на населението в чужбина и да привлече в границите на България етнически българи от други държави или чужденци.

Това обаче трябва да се случи чрез "контролирана имиграция", тоест да се създаде един вид режим със "зелени карти", който да отсява чужденците, идващи да живеят тук.

Затова тя определи демографската криза като проблем номер 1 на страната.

Шулева е категорична, че връщането на хората в България и стягането на държавата са въпрос на волята на политиците.

Бившият вицепремиер не одобрява пенсионните реформи, защото "решения, засягащи милиони", са били взети набързо 5 дни преди празниците.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2015 в 11:57

Дружките на НОИ тези дни се опитват здраво да разклатят системата, та да могат да завлекат парите без да им каже никой копче. Я преди да почнете да обвинявате, кажете в НОИ колко е дупката и защо си ги гласувате тези нелепи закони без обсъждане и в рамките на няколко дни? От любов към гражданите ли? Или видяхте че в частните фондове хората имат някакви спестявания и решихте да си ги приберете? Щото всички знаем отговора.

07.01 2015 в 10:39

Кой нормален човек, установил се някъде по света ще се върне в БГ? Тук идват само онези, които бягат от нещо или някого. И бързат да се изнесат.

06.01 2015 в 21:49

"Това обаче трябва да се случи чрез "контролирана имиграция", тоест да се създаде един вид режим със "зелени карти", който да отсява чужденците, идващи да живеят тук."

Те щом бежанците бягат от тука, какво остава за другите??? :-D