Съдът оправда окончателно вицепремиера в кабинета "Сакскобургготски" Лидия Шулева

OFFNews 12 юли 2013 в 14:17 3691 2

Лидия Шулева
Лидия Шулева

Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно вицепремиера и министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски" Лидия Шулева, съобщиха от съда.

Тя бе обвинена в длъжностно престъпление заради назначаването за шеф на дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване" в министерството на икономиката на Павел Павлов. Според прокуратурата това е станало в нарушение на закона, защото Павлов е нямал задължителния за поста достъп до класифицирана информация.

Делото започна през 2006 г. На 14 май състав на Софийският градски съд с председател съдия Александра Йорданова я оправда. Делото се гледа при закрити врата. Мотивът, по думите на съдия Йорданова, бе, че "деянието е несъставомерно от обективна и от субективна страна". 

На 23 април Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда. Окончателното решение на ВКС е от 11 юли. Председател на състава е Лидия Стоянова, докладчик - Юрий Кръстев и членове Юрий Кръстев и Бисер Троянов.

Съдът приема извода на САС, че обвинението срещу Шулева на практика е единствено затова, че Павлов е получил нерегламентиран достъп до едно писмо с гриф "секретно". От делото става ясно, че достъпът се изразява в това, че той го е подписал, вероятно и без да го е чел. От друга страна, неизпълнените според обвинението задължения на Шулева да издаде разпореждане за проучване на Павлов за достъп до класифицирана информация, също са несъстоятелни. В решението се посочва, че той би получил разрешение за достъп до документи с гриф за защита "поверително", каквото е било изискването за заеманата от него длъжност и отново не би имал достъп до инкриминирания документ.

"От друга страна това писмо не му е било предоставено от подсъдимата за подпис, а от свидетеля Г., който би бил отговорен за това действие, за достъп до този документ. Липсват и доказателства, че Павлов е прочел текста на писмото, а свидетелски показания установяват, че той е подписал без да го чете – св. Г., т. е. не е имал достъп до класифицирана информация по смисъла на ЗЗКИ. При това положение липсва и претендираният от обвинението риск за настъпване на немаловажни вредни последици, които като част от обективния състав на чл. 282, ал. 1 НК, следва да са реални а не хипотетични", се казва в решението на ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!