КЗК спря поръчката за регистрационни табели

Юлиан Христов 06 април 2015 в 11:18 10104 2

КЗК спря поръчката за регистрационни табели

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря обществената поръчка за изработването и доставката регистрационни табели за автомобили и ремаркета. Причината - съществува опасност от опорочаване на процедурата.

Решението на Комисията е след жалба на единия от участниците в поръчката - „ДЖИ ЕЛ ЕМ Системс” ООД (J. L. M. systems), които и в момента са изпълнители на договор за доставка на табели. От компанията се усъмнили в прозрачността на процедурата, след като отправили поредица запитвания към възложителите от МВР. Едно от основните питания, на което те смятат, че не са получили конкретен отговор, е кой ще проведе изпитванията на готовия продукт и дали МВР знае за съществуването на фирми, които правят подобни изпитвания. В отговор от ведомството посочили, че това може да бъде направено от „признат орган“, който има акредитация и изборът му може да бъде направен от всеки един от участниците.

Според компанията този отговор, а и други, са неясни, защото от МВР са цитират текстове от документацията по поръчката, по които всъщност е искано разяснение. За друга част от въпросите обаче е дадено общо становище по въпроси, различни от зададените.

По искането за спиране на поръчката от МВР изказват становище, че това би се отразило негативно върху целия процес по регистрация на МПС. В същото време фирмата е участвала и в предходната обществена поръчка, в която е имало идентични условия и мотивите, с които сега се иска спиране процедурата, били бланкетни.

КЗК приема, че има основания за спиране на поръчката, макар и да няма констатирано нарушение. За това ще бъде назначена проверка. В решението се казва още, че спирането на поръчката няма да доведе до негативен ефект, защото и към момента има действащ договор за доставка на регистрационни табели.

Общата стойност на поръчката е 20 316 750 лв. без ДДС, като в рамките на 48 месеца изпълнителят се задължава да произведе повече от 4 млн. регистрационни табели, от които повечето – 3.3 млн., са за автомобили, а останалите – за ремаркета, мотоциклети, мотопеди и специална техника на МВР. Има предвидена бройка от 200 поръчкови табели с шест знака.

Текущият договор за регистрационните табели изтича през септември. До скоро монополист в производството им беше държавното дружество "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), чийто принципал е МВР. Фирмата дълги години беше и един от най-големите дарители във ведомството. През 2014 година вътрешният министър Цветлин Йовчев уволни шефа на държавното предприятие, след като стана ясно, че то произвежда регистрационни табели на двойно по-висока цена. 

Договорът на БМВ с МВР изтече на 18 февруари 2014 г., а новият конкурс беше спечелен от консорциума J. L. M. systems - Erich Utsch, който предложи по-добра оферта от държавното предприятие - 4,97 лв. без ДДС за една табела срещу 5,48 лева за брой без ДДС от БМВ. Тогава държавното предприятие обжалва процедурата, като поиска анулирането ѝ заради пропуски в документацията на конкурентите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!