Фирма на МВР иска да прави табелите за коли

Юлиан Христов Последна промяна на 18 ноември 2013 в 15:19 8477 5

Регистрационни табели

Фирмата на МВР "Безконтактни мултиплекторни вериги" ЕООД, се яви на конкурса за изработване на регистрационните табели на колите в България, съобщава в. "Труд".

Фирмата стана скандално известна с това, че дарява постоянно МВР с пари и автомобили и по този начин се заобикаля обявяване на обществени поръчки.

Днес в сградата на министерството бяха отворени офертите на четири фирми - словенската KIG d.d., консорциумите J. L. M. sistems - Erih Utsch, "Български регистрационни табели" и БМВ ЕООД, която е 100% собственост на МВР.

Преди два месеца вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има намерение да ликвидира фирмата и да премахне държавния монопол върху изработването на регистрационните номера на колите.

На 4 октомври ведомството обяви обществена поръчка, с която покани всички фирми от ЕС да участват в конкурс за изработване на 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е 10 млн. лв. без ДДС.

Едно от изискванията към участниците беше да са изработвали табели през последните 3 г. и да имат поръчки за над 10 млн. лв. Така единствената родна фирма, която имаше възможност да участва в конкурса, е тази на МВР. Другите са консорциуми с германски и полски фирми.

От параметрите на поръчката МВР е заложило около 8,50 лв. за производството на един номер. В момента при нова регистрация на колата се плащат 75 лв. - за двойка табели и талон. Ценовите оферти на фирмите ще бъдат отворени в началото на декември, а крайният резултат от конкурса се очаква да стане ясен около 15 декември.

Според в. "Капитал" чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки "БМВ" формираше близо половината от "даренията" за МВР в размер около 6-7 млн. лв. годишно. Заради пренасочването на средства обаче БМВ е на огромна загуба – през 2011 г. дружеството дари сума от 6 млн. лв. на принципала си (което е 40% от годишния оборот), с което не излезе на печалба и съответно не внесе дивидент в държавния бюджет.

Освен че компанията е монополист в производството на регистрационни табели за автомобилите, в активите си има и заведение, оръжеен магазин и хотел в курорта Златни пясъци. За първото полугодие на 2013 г. печалбата от табелите за коли възлиза на 1.2 млн. лв. и ако се изключат даренията, дружеството би отчитало милионни печалби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2014 в 18:26

аз не разбирам като цяло тази регистрация на автомобили каква работа има в МВР.че по добре въпросната фирма или някоя друга да вземе цялата регистрация ,да си назначи още хора ,да направи ремонт на морално остарелите сгради в цяла България и да си тръгнат нещата по европейски.вие знаете ли че в моя град дори тоалетна нямат.а хората от БМВ си вършат най добре и скоростно работата.ако всички са като тях нямам нищо против

18.11 2013 в 16:57

това "БМВ" в момента пише заявленията за документи за регистрацията на колите в КАТ и монтира номерата на колите... Дейности, които спокойно може да се правят от няколко фирми на конкурентни начала...

Другата фрапираща измама са банковите такси при регистрация на МПС - таксата е разбита на 4-5 пера и за всяко от тях банката си прибира отделна такса...
Конкретен пример /гледам от вносната бележка за транзитен номер за ремарке/:
- документ за временно разрешение за движение - 7лв - съответно 1лв банкова такса
- транзитни табели за ремаркета - 17,50 - съответно още 1лв банкова такса...
Второто е директно в джоба на БМВ - за една ламаринка 17.50лв /ремаркето е с една табела/...

18.11 2013 в 16:27

То е ясно, че МВР незаконно се занимва с наркотици и проституция, НО защо законно се занимава с търговия!?

18.11 2013 в 16:06

"в akктивите си има и заведение, оръжеен магазин и хотел в курорта Златни пясъци".
Няма да се учудя и наркотици ако продава.

18.11 2013 в 15:58

"Преди два месеца вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има намерение да ликвидира фирмата и да премахне държавния монопол върху изработването на регистрационните номера на колите."

Той каза и че не са били записвали лични данни :D

http://www.yvobojkov.com/2013/11/blog-post_8398.html
 
X