МВР въвежда нова такса за монтаж на регистрационни табели

Юлиан Христов Последна промяна на 04 декември 2014 в 12:01 22881 6

Регистрационни табели

За монтаж на регистрационна табела на автомобила извън пункт на „Пътна полиция“ вече ще се плаща такса от 2 лв.
Това предвиждат промени в Тарифа №4 за събиране на таксите в МВР.

Промяната се отнася за новите автомобили с валиден сертификат за съответствие, който се издава от производителя в зависимост от нивото на безопасност и според еко изискванията. При тези автомобили отпада необходимостта от идентификация и съответно заплащането на такса. За да им бъдат поставени табели обаче, ще трябва да бъдат платени по два лева на бройка. 

За останалите автомобили се запазва сега действащият режим, при който за проверка на техническата и еколгичната изправност при първоначална регистрация или за промяна в регистрацията се събира такса от 6 лв., а ако това става извън пунктовете на КАТ, таксата е 9 лв. Ако регистрацията се извършва на място, което се различава от адреса на собственика (постоянен адрес при физическите лица или адреса на регистрация на фирмата, ако е юридическо лице) таксата се запазва - 40 лв. 

Запазва се и таксата от 7000 лв., която е за т.нар. специални номера по желание на собственика на автомобила. Действащата наредба предвижда собственикът да си избира надпис по желание. С новите промени се прецезира определението за това какъв може да бъде надписът – комбинация от шест букви или цифри.

Променят се таксите за издаване на разрешението за транспортиране на боеприпаси и оръжие, като те се разделят съответно за фирми и физически лица. Досега се предвиждаше таксата да е 60 лв. за всички. Сега тя се диференцира, като за фирмите остава 60 лв., а за физически лица ще е 20 лв. Създава се и нова такса от 5 лв., която ще се плаща при всяко преминаване на границата.

Нова такса се въвежда и при издаването на удостоверение с данни на водач и за издаване на удостоверение с данни за пътни превозни средства. Към момента таксата и обща и за двата вида услуга - 3 лв. С промените се предлага диференцирането им и за издаване на две отделни удостоверения, за което ще трябва да платите общо 6 лв. или по 3 лв. за удостоверение.

Въвеждат се нови такси и в режима при издаването на разрешения на фирми, които се занимават с пожарна безопасност. При промяна на разрешителното им за пожарогасителна, спасителна дейност и превантивна дейност, както и за експлоатацията на противопжарни уреди съоръжения таксата ще е 90 или 188 лв., в зависимост от това дали разрешителното действа на определена територия или за цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2014 в 19:17

баси мамата , са как ще ги събираме тия пари....

04.12 2014 в 20:34

"A ще има ли такса от 4 лв цветелинка"

Е как бе!? За това работи КАТ! Интересно ми е благословената банка, която и да е тя, колко точно наем плаща за помещение?

В България ВСЕ ОЩЕ законно платежно средство представляват ДТМ, Държавни Таксови Марки. Същественото при тях - лепиш ги директно на съответния документ, към който трябва да представиш доказателство за платената такса И ИЗБЯГВАШ "посредничеството" на банките!
Ето от къде всеки би могъл да си ги купи:
http://www.bgpost.bg/?cid=118

04.12 2014 в 16:35

A ще има ли такса от 4 лв цветелинка на тея 2 лв такса нит?

04.12 2014 в 13:48

До коко, Защото милиционерите нямат акъл. Въпреки че твоето предложение е въведено в Италия, номера си върви със собственика, затова колите за продажба оттам ги внасят без номера и на автовози. Иначе не сме се отърсили от ред простотии, като например регистрация на двигател, който в Европа е отпаднала и се третира като резервна част.

04.12 2014 в 13:29

koko, бих добавил и защо няма опция за преиздаване на номера повредени в следствие на ПТП или друга вандалщина от сорта на "паркиращия се пред моята кола е с теглич и се спира в номера на моята кола". Въобще липсва всякаква гъвкавост по отношение на старите или повредени номера

04.12 2014 в 13:01

Защо не направят така че да може когато някой има регистрационен номер да си е негов и когато човек си сменя колата да си прехвърля табелката на новата кола и да не се занимава с нови номера. Какво се случва с регистрационните табелки на всички катастрофирали, бракувани, крадени или по друг начин отписани МПС-та? Защо не ги пускат отново в обръщение.