КЗК: Данъчни складове диктуват цените на горивата

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2015 в 10:54 2037 5

Притежателите на данъчните складове диктуват цените на горивата. Това стана ясно от думите на Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията.

„Не е проблем монополът, проблем е, когато има злоупотреба с монопол”, заяви Гаврилов по Нова тв. Той обясни, че в анализ на комисията е записано още преди четири години, че има проблем с данъчните складове и че доставчиците на горива не разполагат със собствени такива.

„Това е малко по-особена търговия. Ние сме признали преди четири години, че конкуренцията е затруднена. Дори сме посочили как може да бъде разрешен този проблем. Четири години нито един от българските политици не прочете нашия секторен анализ”, заяви Марио Гаврилов.

Той обясни, че за да продава един търговец на дребно в България, трябва да разтовари вноса в акцизните складове. Собствеността на тези акцизни складове през 2011 година е била около 80% на „Лукойл”. В данъчните складове пък искат толкова непосилен наем, че вносът би се обезсмислил. Именно това възпрепятствало конкуренцията на пазара.

„Има твърдения, че тази структура в момента е променена и ние проверяваме това”, заяви Гаврилов.

От КЗК са предложили две решения за справяне с този проблем.

„Би могла България, ако подпише със съседните държави, да ползваме акцизните и данъчните складове там. Само че няма подписано такова междудържавно споразумение”, обясни Гаврилов.

Другото решение според КЗК е отварянето на държавни акцизни складове. По този начин държавата ще се намеси на този пазар. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2015 в 14:24

Та,дойдохме си на думата! Значи разковничето е в Лукоил!!!!А кой му позволи да обсеби 80% от складовете??Та има или няма монопол???Никой не внася отвън горива!!Няма смисъл,при положение, че като го купи от Лукоил ще му излезе по евтино и по безпроблемно....Значи...топката е отново в Бойко Борисов,Владислав Горанов и Ваньо Танов.Да видим как ще я отиграят.

03.09 2015 в 15:30

Ех, Николай, ех този пуст комунизъм. Все ви се иска някой на някога да казва какво да прави и все да бъде глобяван. Сигурно няма да имаш нищо против някой да дойде и да те глоби, че си даваш имота под наем на прекалено висока цена!

03.09 2015 в 11:50

Евала на ОФФ ,че побликуваха това интрвю! Това е истината и всяко сочене на КЗК като виновник не е коректно поради простата причина ,че тя не е овластена ,а може само да дава препоръки. С две думи КЗК си е свършила работата и е казала какво трябва да се направи, но нашите политици както винаги не са предприели нищо,а сега се чудят как да прехвърлят отговорността. И в този ред на мисли много добре знаем кой беше на власт 2011 година и опитите да се правят на "ни лук яли" и "ние сме едни други различни от предишните" са толкова жалки че няма на каде. Най-жалки обаче са псевдо реформаторите които дружно почнаха да защитават тезата на бащицата вместо да кажат точно и ясно ,че коалиционния им партньор не е свършил нищо по въпроса.

03.09 2015 в 11:30

И ако собствениците на акцизни складове (разбирай Лукоил) налагат непосилн наеми за да убият вноса, вие какво направихте срещу тази очевидна злоупореба? Наложихте ли глоба, или може би задължихте складовете да са различна фирма от Лукоил и рафинерията да плаща същия наем, като всеки друг търговец?
май не сте.

03.09 2015 в 11:22

Ами да си изградят складове които да отговарят на изискванията и никой няма да им пречи да внасят!