Дончев за горивата: Очевидно има дефектен пазар

Симона Костадинова 02 септември 2015 в 14:21 2902 2

"Приказките не са достатъчни, за да се реши проблемът с високите цени на горивата".

Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев по време на днешния блиц контрол в Народното събрание в отговор на въпрос на депутата от РБ Мартин Димитров.

Вицепремиерът подчерта, че "очевидно има дефектен пазар" за горивата.

Дончев подчерта, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да реши "дали има картел на горивата или не", защото тя има право да налага глоби.

"Написах на КЗК писмо още през юни, с което ги посъветвах, че е добре да се направи анализ на сектор "Горива". Има хипотеза, че би могъл да се ощети бюджетът", обясни Дончев.

Той заяви, че проверката ще отнеме няколко месеца.

Вицепремиерът изрази надеждата си, че Комисията ще си свърши работата, но подчерта, че тя няма право да работи с данъчна информация.

"Комисията има право да пита всички дружества. Основателен е въпросът дали на КЗК не трябва да й се дадат правомощия чрез НАП да ползва тази информация", каза Дончев.

В отговор Мартин Димитров заяви, че дизелът у нас е вторият най-скъп в Европа и подчерта, че по темата е имало много анализи на КЗК по темата и те не са помогнали.

"Трябва да се създаде нов вид комисия, нов състав. При толкова високи цени на горивата, плащаме с това, че българската икономика расте все по-малко", каза Димитров.

Той попита вицепремиера дали не са необходими промените в закона за акцизите, за да се облекчи вноса на горива.

"Ако има функциониращ пазар, това би трябвало да се компенсира с внос. Аргументите, които се вадят, са, че България няма собствен добив. Те обаче не са основателни. Дефектът трябва да бъде установен от КЗК", обясни Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!