Quantcast

Китайците заплашват света със "свински апокалипсис"

ОFFNews Последна промяна на 09 януари 2015 в 10:14 8047 9

Снимка AP Photo/Color China Photo

Китай заплашва света с нова беда - растежът на глобалната консумация на свинско месо. Любовта на китайците към това месо има не само голямо влияние върху една от най-големите икономики и глобални пазари в света, но също така променя екологичното състояние на планетата. Китайските прасета скоро ще изядат повече от половината от световната реколта от фуражни култури, а увеличаването на площта на земеделските земи вече вреди на амазонската джунгла.

Историята на китайското свиневъдство може да се разглежда като метафора на бързото икономическо развитие на страната. 

До началото на 1990 г., по-голямата част от населението бе на зеленчукова диета. Но след либерализацията на селското стопанство в края на 1970 г., нивото на потреблението на свинско месо в Китай нарасна почти седем пъти. Към днешна дата китайците отглеждат близо 500 милиона свине на година, което е половината от световното производство.

Днес средният китаец консумира около 39 кг свинско месо годишно - това е повече от средния американец.

Любовта на китайците към свинското има сериозни последици за икономическата и екологичната ситуация в страната и по света, предупреждава списание The Economist.

Китайските прасета променят околната среда и в други страни. Всеки килограм свинско изисква около 6 кг храна - обикновено царевица или соя. Тъй като водата и земеделската земя в Китай не е достатъчно за отглеждане на толкова много свине, се използват главно вносна храна. Скоро китайските свине ще ядат повече от половината от световната реколта от фуражни култури

За изглаждане на въздействието на колебанията на световния пазар, китайското правителство решава да изкупува земя в други страни. Самият Китай не дава много гласност на тези покупки, но Канадският Международен институт за устойчиво развитие е изчислил, че в развиващите се страни са закупени от Китай около 5 милиона хектара земя.

Възходът на популярността на свинското в Китай заплашва да промени в глобалната екосистема и вече вреди на амазонската джунгла.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2015 в 09:12

Хе.хе,що кукувици сте се събрали!Ще ядат слънце със свинко!Ххххххах

12.01 2015 в 08:32

Ники, погледни последните изследвания за растенията. Моля те, след това да ми обясниш защо meat is murder, а за нервната система или паметта на растенията никой не го ебе. Хайде стига с тея психози вече.

Как разбираш, че някой е вегетарианец.
Спокойно, сам ще ти каже. :)

Яжте слънце! И без това сме много.

10.01 2015 в 01:03

Призовавам всички, които се чувстват отговорни към Майката Земя и искат да допринесат с нещо, да станат вегетарианци (поне!). Само така може да спасим планетата.

Meat is murder!
Go green!

09.01 2015 в 16:22

Решението ще го даде генетиката."Производственият цикъл " ще бъде като на бройлерите.Може да им се" докара "с аромат на ориз и ще лапат 2 в 1!Още повече ,че САЩ отдавна са предвидили ,че изхранването ще става все по-голям проблем и доколкото си спомням от една статия са си"вързали коня"и за "приноса " си, за този тип храни ще получават премия по някаква си линия и са патентовали по особена възходящоприходна формула откритията си в тази област.

09.01 2015 в 15:57

А США 150 години като бълва пушеци, зарази и мизерии в природата не цапаше ли планетата? Не понасям комуняги, ама и тия са ебати лицемерните лайна пиндостански! Осраха планетата, подпалиха половината свят, а държат сметка... Но и тяхния ред ще дойде.

09.01 2015 в 15:53

Ако светът премине не вегетарианска диета (или веганска), това ще се отрази много по-лошо на екосистемата, от колкото ако китайците продължат да натискат на свинско...

09.01 2015 в 15:21

Отсекъде си е ебало майката! Ако не едно - друго.
:) :)

09.01 2015 в 15:04

А някои хора наивно вярват, че светът може да премине към вегетарианска диета. А то тепърва ще става страшно!

09.01 2015 в 13:03

Е, базикахме се ние, че един ден китайците ще открият, че се хранят само с гарнитура и явно този ден дойде.