Китайците заплашват света със "свински апокалипсис"

ОFFNews 09 януари 2015 в 10:14 9684 9

Снимка AP Photo/Color China Photo

Китай заплашва света с нова беда - растежът на глобалната консумация на свинско месо. Любовта на китайците към това месо има не само голямо влияние върху една от най-големите икономики и глобални пазари в света, но също така променя екологичното състояние на планетата. Китайските прасета скоро ще изядат повече от половината от световната реколта от фуражни култури, а увеличаването на площта на земеделските земи вече вреди на амазонската джунгла.

Историята на китайското свиневъдство може да се разглежда като метафора на бързото икономическо развитие на страната. 

До началото на 1990 г., по-голямата част от населението бе на зеленчукова диета. Но след либерализацията на селското стопанство в края на 1970 г., нивото на потреблението на свинско месо в Китай нарасна почти седем пъти. Към днешна дата китайците отглеждат близо 500 милиона свине на година, което е половината от световното производство.

Днес средният китаец консумира около 39 кг свинско месо годишно - това е повече от средния американец.

Любовта на китайците към свинското има сериозни последици за икономическата и екологичната ситуация в страната и по света, предупреждава списание The Economist.

Китайските прасета променят околната среда и в други страни. Всеки килограм свинско изисква около 6 кг храна - обикновено царевица или соя. Тъй като водата и земеделската земя в Китай не е достатъчно за отглеждане на толкова много свине, се използват главно вносна храна. Скоро китайските свине ще ядат повече от половината от световната реколта от фуражни култури

За изглаждане на въздействието на колебанията на световния пазар, китайското правителство решава да изкупува земя в други страни. Самият Китай не дава много гласност на тези покупки, но Канадският Международен институт за устойчиво развитие е изчислил, че в развиващите се страни са закупени от Китай около 5 милиона хектара земя.

Възходът на популярността на свинското в Китай заплашва да промени в глобалната екосистема и вече вреди на амазонската джунгла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!