Quantcast

Икономиката на Китай е най-голямата в света, изпревари американската

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2014 в 16:14 11937 19

Снимка sxc.hu

Пекин.

За първи път от десетилетия насам САЩ загуби статуса си на най-голямата икономика в света, съобщава Fox News, позовавайки се на съобщение на Международния валутен фонд (МВФ).

По данни на отчета на МВФ, обемът на националното производство за тази година в Китай се равнява на 17,6 трилиона долара, докато в САЩ e 17,4 трилиона долара.

Само преди 14 години САЩ произвеждаше три пъти повече от Китай.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2014 в 16:09

Хаха! Голяма логика извади! Мисленето, че финансовия сектор не е важен и не е истински БВП е характерно само за соц. икономистите от края на 80-те. Губиш брат!

08.12 2014 в 00:52

Нека не пропускаме, че в САЩ при изчисляване на БВП се взема и генерираното от финансовия сектор!!! Т.е. печалбите на Уолстрийт, банки и пр. Това не е реалистичен БВП.

От друга страна БВП на Китай се генерира от реално произведени стоки и блага за потребление, както и услуги.

Реално БВП на Китай от няколко години е по-голям от този на САЩ.

Ако погледнем и задлъжнялостта на икономиката на САЩ, в съотношение към БВП, числата са направо трагични. Същото се отнася и за държавите от Европа, като само Германия прави изключение.

07.12 2014 в 22:44

//якой ползва ли в живота си нещо измислено в Китай. Не казвам произведено, а измислено, защото стоката на 21 век се казва know-how.//

Като не знаеш поне да беше потърсил в гугъл, но явно си твърде тъп, за да го направиш.Всички използваме поне едно такова нещо.Нарича се порцелан.Първият сеизмограф също е китайски, изработен е през 132 г. от н.е.В Европа подобно устройство се появява около 1500 години по-късно.Хартията също е китайско изобретение, също и барута.А без барут днес Северна Америка още щеше да си е на нейните коренни жители индианците, а не на потомците на европейската измет.

07.12 2014 в 22:33

Балкански, понеже икономиката на Китай ми е слабост и на мен, забелязвам, че не правиш разлика между икономически и политически системи.
Нека поясним, че социализъм и капитализъм са икономически системи, а демокрация и тоталитаризъм(видове) са политически системи.
В Китай политическата система е ЕДНОПАРТИЕН ТОТАЛИТАРИЗЪМ, а икономическата система се трансформира от няколко десетилетия от СОЦИАЛИЗЪМ към КАПИТАЛИЗЪМ със смесена пазарна икономика(частни и държавни пазарни участници).
Така, че да кажеш, че комунизмът победил капитализма е глупост,невярно, ще ти се смеят защото е ТОЧНО ОБРАТНОТО.
Надявам се разясненията да са били полезни.
Най-добре отивай целувай ръка на този, който е измислил капитализма.

07.12 2014 в 22:14

Китайската цивилизация е една от НА-ДРЕВНИТЕ световни цивилизации, и в Китай са направени някои от НАЙ-ВЕЛИКИТЕ НАУЧНИ ОТКРИТИЯ в човешката история изобщо.

Китай винаги е бил ВЕЛИКА ДЪРЖАВА, а сега вече е и НАЙ-РАЗВИТАТА ИКОНОМИЧЕСКИ. Китайската Комунистическа Партия е АВАНГАРД НА ПРОГРЕСИВНОТО ЧОВЕЧЕСТВО. Китайските комунисти доказаха, че КОМУНИЗЪМ + ПАЗАРНА ИКОНОМИКА = световно господство.

Сега отивам на КИТАЙСКИ РЕСТОРАНТ да отпразнувам добрата новина. С прогнилата демонокрация е свършено. Народите ще изтрият от лицето на тази планета Четвъртия хилядолетен Райх. Доволен съм.

07.12 2014 в 10:09

Някой ползва ли в живота си нещо измислено в Китай. Не казвам произведено, а измислено, защото стоката на 21 век се казва know-how. Огледайте се около себе си, телевизор, кола, фотоапарат, дизайн, има ли нещо създадено, не произведено в Китай, опс, сори, соевият сос на масата ми си е китайски. Те ще са наистина велика икономика след няколко деситилетия, когато започнат да създават, а не само да сглобяват.

07.12 2014 в 02:46

Ликуй путинофиле!

07.12 2014 в 01:27

ама моля ви се offnews спрете да отразявате тези статии в които комунизма загатва за световна власт че професор селски ще му изтръпне лявата ръка от толкова "любов"

p.s струва ми се че някои не е запознат с определението монетаризм и факта че парите са над всичко

06.12 2014 в 23:58

Забелязах и аз, че доста американци емигрират в Китай... ето защо било. Вижте движението на хора, никой няма да избяга от напреднала страна в изостанала. Целия свят се стича към Европа и Северна Америка. Нищо лошо против Китай, Южна Корея и Япония, като супер сили в региона те наистина са двигател за международния напредък.

06.12 2014 в 23:55

Китай - най-голямата икономика?!... С най-голяма корупция и експлоатация. И като са такива канапи китайците - направо се чудя, кой им произвежда стоките. Имаме един в службата - редовно заспива на бюрото си. А друг един ми къса нервите ежедневно - едно нещо не премества от тук до таме, ако не му напишеш емейл или шефа не му нареди лично ...