Китай ще е третата държава в света със собствена навигационна система

ОFFNews Последна промяна на 10 декември 2014 в 13:14 4407 2

Снимка Китай днес

Системата „Бейдоу“ ще включва пет геостационарни и 30 негеостационарни спътници.

Председателят на Китайската аерокосмическа научно-техническа корпорация обяви, че китайската глобална навигационна система "Бейдоу" ще бъде достъпна за широко ползване, включително и комерсиално, още през 2020 г. Тя ще бъде третата след GPS и ГЛОНАСС , съобщава "Китай днес".

Системата „Бейдоу“ започва да предлага услуги на потребители в Азиатско-тихоокеанския регион през септември 2012 г. През юни тази година стартира пилотен проект за приложението й в региона на делтата на река Яндзъ.

Проектът включва наблюдение на ключови граждански превозни средства и наблюдение с висока точност на местонахождението на възрастни хора и деца - за безопасност и с медицински цели.

С вграждането на общо 12 хиляди чипа на „Бейдоу“ в мобилни телефони, часовници и други устройства, те ще помогнат при евентуална спешна спасителна дейност, като предоставят информация за местонахождението на носителя на чипа.

„Точността на системата е по-добра, отколкото си мислехме. Очаквахме точност до 10 метра, но тя е още по-висока“, заяви Ма Инху, заместник-директор на центъра за пилотна дейност на системата „Бейдоу“.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2014 в 14:00

С Галилео става същото, което с всичко в ЕС - години празни приказки, откровено пилеене на огромни милиарди, и нищо свършено.
За да има система, трябват 24 спътника, и поне три резервни, отделно - наземни станции за управление, отделно - за корекции. Докато изстрелят още някой спътник, ресурса на първите ще изтече, и дори да не успее - първите все едно бяха експериментални, и не стават.
Та, докато стане нещо, то вече няма да трябва на никого, затова пък един куп чиновници ще са прекарали живота си богато.

10.12 2014 в 13:44

е то и сега доста телефони подържат Ктиайската и Руската системи за позициониране.

Интересно какво става с Европейския Галилей. Имат 5 сателита. Този с Българско име - Наталия, е в орбита от 2011-а. Май трябват още няколко за да стане използваема...