Кабинетът си отива. Заедно с него и меморандумът с Gemcorp

OFFNews 28 юли 2022 в 15:52 3929 4

Николов

Снимка БТА

Александър Николов

Сагата с американската компания Gemcorp върви към приключване. Енергийният министър Александър Николов прекратява меморандума с Gemcorp, съобщиха от министерството му в последните часове на това правителство.

"Министър Николов предприе необходимите действия за прекратяване на меморандума с Gemcorp Holdings Ltd и IP3", се казва в изявлението на МЕ.

"В изпълнение на решение от оперативно заседание на Министерския съвет от 20 юли 2022 г. министърът на енергетиката Александър Николов изпрати уведомление до Gemcorp Holdings Ltd и IP3 за прекратяване по взаимно писмено съгласие на сключения на 23 март 2022 г. необвързващ меморандум за разбирателство. Заедно с уведомлението, на страните е изпратено и подписано от министъра на енергетиката допълнително споразумение, което урежда отношенията във връзка с прекратяването на меморандума", пишат още от ведомството.

Документът за съдействие в планирането и изпълнението на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура с Gemcorp бе подписан през март. Скандалът избухна, след като бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след разпита си в прокуратурата обяви, че докато журналистите се тълпят пред СГП, правителството е подписало меморандум за милиард долара и се възмути, че службите не си вършат работата. 

Посолството на САЩ в София се разграничи от меморандума, след като се появиха твърдения, че зад компанията стоят капитали на руски олигарх. От фонда отрекоха. Но вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза, че заедно с хора на Gemcorp имало и представители на американското посолство, за да има гаранция, че сделката е чиста.

По повод твърденията, че зад Gemcorp стои руският олигарх Алберт Авдолян финансовият министър коментира, че научил това от медийни публикации.

"Няма нито една копейка руски пари в Gemcorp, мажоритарни собственици с над 70% са Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева, останалите акционери и служители са хора от Франция, Германия, Канада. Имало е руски акционери в миналото, които са излезли преди 2 г.", бе категоричен и бившият икономически министър Николай Василев.

Малко по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че американската фирма ще бъде проверена отново от българските спецслужби "за предходно участие на свързани с Русия лица в нея". И декларира: "Няма да се допуснат съмнителни капитали у нас".

В началото на април началникът на кабинета на Петков Лена Бориславова съобщи, че "няма установени руски парични потоци в Gemcorp".

Междувременно в парламента бе създадена специална комисия за меморандума с компанията по искане на ГЕРБ. А Кирил Петков бе привикан в Народното събрание за обяснение, но заради задграничен ангажимент на премиера в оставка то така и не се състоя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1855

2

Чосър

28.07 2022 в 16:20

Целият този шум за един меморандум за разбирателство? Че те предишните ни изнесоха с дюшеците докато спим.. и май още не сме се събудили..

 
X

Да помогнем на украинските деца!