След седмици опити по искане на ГЕРБ бе създадена комисия за Gemcorp

Йорданка Веселинова 01 юни 2022 в 16:05 1697 0

Десислава Атанасова

Снимка БТА/Асен Тонев, архив

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

След седмици опити, редица проекторешения, брифинги и обвинения ГЕРБ-СДС най-сетне успя да създаде временна парламентарна комисия за меморандума с "Gemcorp".

Комисията бе създадена без дебат със 160 гласа "за" (ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Възраждане" и 7 от ДБ), 5 "против"(4 от ИТН и 1 от ПП) и 11 "въздържал се" (10 от ИТН и 1 от ДБ).

Скандалът с подписания от правителството на Кирил Петков меморандум се завихри след разследване на BIRD, според което Gemcorp е инвеститор в руска компания за батерии заедно с банкер на Абрамович и съветник на Путин. От партията на Бойко Борисов активно подхванаха темата и обвиниха кабинетът в непрозрачни сделки. Нещо повече, бившият премиер обяви, че след подписването на документа "цялата ни енергетика е дадена на две офшорки".

Междувременно Кирил Петков обяви, че ДАНС започва проверка.  Поводът е съществуването на две фирми - компанията Gemcorp, и офшорка Gemcorp, заради което от опозицията обвиниха Петков, че подписва договори, без да знае кои са фирмите.  Той твърдеше още, че правителството не е подписвало меморандум, а "писмо за инвестиционно намерение".

Депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова заяви, че компанията е част от верига офшорни компании, чиято дейност и собственици не могат да бъдат проследени. Трифонова заяви, че дейността на компанията не е в енергетиката, а в търговията с диаманти и храни. Тя заяви още, че компанията е свързана с Русия и руски олигарси.

След това от ГЕРБ внесоха първото иронично формулирано проекторешение за създаване на комисия за всички "писма за инвестиционни намерения", подписани от правителството. Очаквано, това искане не събра подкрепа и бе отхвърлено. След това бе поискана и комисия специално за меморандума с "Gemcorp". Очакваше се този опит на ГЕРБ отново да се окаже неуспешен, но управляващите решиха да подкрепят искането на опозицията.

В комисията, която оглави Емил Георгиев от БСП, влизат Венко Сабрутев и Владимир Табутев от ПП, Десислава Трифонова и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Петър Чобанов и Александър Несторов от ДПС, Драгомир Стойнев от БСП, Иво Атанасов и Златомира Мострова от ИТН, Ивайло Мирчев и Георги Ганев от ДБ и Иво Русчев и Стоян Таслаков от "Възраждане".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови