Изслушването на Кирил Петков за Джемкорп пропадна

OFFNews 22 юли 2022 в 16:54 1446 0

Георгиев

Снимка БГНЕС

Емил Георгиев

Изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и министрите на финансите и на енергетиката в оставка Асен Василев и Александър Николов по казуса с меморандума с Gemcorp (Джемкорп) във временната парламентарна комисия по въпроса пропадна заради отсъствието на тримата.

Във вторник депутатите изслушаха председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

След като стана ясно, че ДАНС е предоставил доклад на анкетната комисия, представителите на "Демократична България настояха меморандумът да бъде прекратен, тъй като страната ни може да се окаже в нарушение на санкциите срещу Русия.

Кирил Петков вече каза, че на сътрудничеството с Джемкорп ще бъде сложен край. 

Документът за сътрудничество между американската компания и България за съдействие в планирането и изпълнението на проекти за чиста енергия, развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура бе подписан през март. Но разследване на "Файненшъл таймс" разкри връзки между Джемкорп и руски олигарси.

Очакваше се днес въпросите около меморандума да получат отговор от тримата политици, но премиерът и енергийният министър са Азербайджан, а вицето Асен Василев имал неотложни ангажименти.

Отсъствието им стана повод за нападки от страна на ГЕРБ-СДС, които заподозряха председателя на комисията Емил Георгиев, че прикрива членовете на кабинета. Разрази се скандал, на който очевидци станаха журналистите, допуснати за пръв път на закрито заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!