Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лена Бориславова: Засега не са установени руски парични потоци в Gemcorp

OFFNews 02 април 2022 в 17:15 3795 3

Снимка БТА

Засега няма установени руски парични потоци в Gemcorp, обяви началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова пред бТВ.

"Ако след допълнителната проверка, която е възложена от премиера, се установят такива потоци, това правителство е последното, което ще продължи напред с тази инвестиция, но сега няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти. Има само начален етап на преговори. От вчера имаме писмо от компанията, в което тя заяви, че ще окаже пълно съдействие за тази проверка", посочи Бориславова.

Тя обясни, че компанията е представена на българското правителство по време на посещение в САЩ и "ако има пропуск при нас, има и при тях". 

В последния ден на март американското посолство у нас категорично се разграничи от меморандума за зелена енергия и алтернативни източници на газ, който подписаха преди десетина дни българското правителство и инвестиционния фонд Gemcorp. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обаче каза, че при разговорите с фонда е имало и представители на американското посолство, за да има гаранция.

Междувременно се появиха твърдения, че зад компанията стоят капитали на руския олигарх Алберт Авдолян. От фонда отрекоха. 

Вчера пък премиерът Кирил Петков каза, че компанията Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея. Той бе категоричен, че кабинетът няма да допусне съмнителни капитали у нас.

Говорителят на правителството коментира и искането на Кремъл синьото гориво да се плаща в руска валута.

"Не знам дали руското правителство е изпращало нещо до „Булгаргаз“, но позицията на България и цяла Европа е твърда - няма да се поддадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута", заяви Бориславова.

Тя отбеляза, че се работи върху механизми, които да компенсират и парират поскъпването на природния газ. На следващия Европейски съвет в Брюксел предстои да се обяви предложението за съвместно закупуване и договаряне на газа, напомни говорителят. По думите й ще се създаде Европейски солидарен фонд, който ще подпомага националните правителства с допълнителни пари. Освен това за страни като България ще има ресурс за допълнителни количества газ за националното хранилище в Чирен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

3

офф бее

04.04 2022 в 12:31

Трябваше на прокурварурата да я възложат проверката - след десет години още нямаше да има резултат, но и парите нямаше да ги има

2115

2

Тролов

02.04 2022 в 19:47

Кога "засега не са установени"? Между 2 и 4 събота следобед? Как се подписва документ за 1,5 млрд.без предварителни проверки до 9то коляно, без да се питат службите и БНБ? Или понеже Киро и Асен ги интересуват само комисионните, всичко се решава за 2 часа на маса, с благословията на Херо Мустафа? Ами ако и тя е в далаверата?
 
X

Да помогнем на украинските деца!