Избират доставчици по проекта за изграждане на новите блокове на АЕЦ „Пакш-2“

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2017 в 12:07 1563 0

Търговско-промишлената палата на Унгария заедно със Санктпетербургския институт за проектиране АО „Атомпроект“ (част от Групата компании ASE) проведоха среща в Будапеща с потенциални доставчици при проектирането и изграждането на двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш-2“. 

По време на бизнес срещата представители на АО „Атомпроект“ разказаха за основните характеристики и особености на проекта АЕЦ „Пакш-2“, възможностите за сътрудничество и редът за организиране на процедурите за обществени поръчки в областта на проектирането на централата.

Директорът на АО „Атомпроект“ Александър Казарин отбеляза, че строящите се два енергоблока по проект ВВЕР-1200 са от най-съвременното поколение „3 плюс“. Главната им особеност е в уникалната комбинация на активни и пасивни системи за безопасност, значително намаляващото влияние на човешкия фактор, способността за противопоставяне и на най-сериозните извънпроектни аварии и недопускането на изтичане на радиация в околната среда.
Проектът отговаря на най-съвременните „постфукушимски“ изисквания за безопасност, препоръките на МААЕ и Европейските експлоатиращи организации (EUR).

Александър Казарин заяви, че руската страна разчита на активното участие на унгарски фирми в частта за проектиране на бъдещата централа.

По думите на директора на АО „Атомпроект“, както унгарските, така и други европейски организации могат да вземат участие в проектирането на спомагателни сгради, изграждането на системи, при които се използва оборудване, доставено от чуждестранни производители, в адаптирането на проектната документация, в дейностите, свързани с инженерните проучвания, оказването на консултантски услуги и т.н.

Александър Казарин подчерта, че обществените поръчки ще се осъществяват открито и прозрачно в пълно съответствие със стандартите на ЕС. В търговете могат в еднаква степен да участват всички заинтересовани компании. Информацията ще бъде публикувана на международни специализирани сайтове.

„Заинтересовани сме от сътрудничество с унгарските компании и разчитаме на активно участие в проекта от тяхна страна“, отбеляза директорът на АО „Атомпроект“.

Подробна информация за системата на търговете на руската държавна корпорация „Росатом“, реда и организацията на провеждането на търговете по проекта АЕЦ „Пакш-2“, изискванията към участниците в търговете и процедурите за оценка представи в хода на семинара Татяна Медведчикова – специалист от АО „Атомпроект“.  

В рамките на събитието се проведоха кръгли маси, на които унгарските компании представиха своите възможности, а специалистите от АО „Атомпроект“ подробно отговориха на въпросите, интересуващи аудиторията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !