ГЕРБ: Кабинетът ще налее парите за БЕХ в "Южен поток"

Елица Мартинова 19 декември 2013 в 10:32 2219 0

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев Снимка: БГНЕС
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев Снимка: БГНЕС

 

"Вече се появи информация за увеличение на капитала на "Южен поток" от българска страна със 191 млн. лева и с реципрочно увеличение на капитала от другия акционер - "Газпром". Знаете, че през миналта година август подписахме споразумение, с което проектът трябваше да бъде финансиран изцяло със заемни средства и България да не участва във финансирането. С това увеличение на капитала България се задължава да плати първите си близо 200 млн. лева".

Това заяви в кулоарите на парламента бившият енергиен министър в кабинета на ГЕРБ Делян Добрев. Той подчерта, че финансовотo участие на България ще се осъществи на фона на сериозната правна несигурност около проекта, която се създава от становището на Европейската комисия.

Според ексминистъра тези 191 млн. лева за "Южен поток" ще се осигурят от 500-те млн. евро заем, предвидени да запълнят дупките в Българския енергиен холдинг (БЕХ).

"С  част от тези ср 195 млн. лева се рефинансира заема от "Париба", останалите средства според правилата на емисията трябваше да бъдат изразходвани за текущи нужди и задължения. Вместо това тези пари се пренасочват към финансиране на "Южен поток" - България", посочи Добрев.

От ГЕРБ са категорични, че тези решения на кабинета ще имат пряки последици върху джоба на потребителите, защото след петпроцентовото намаление в цената на тока в енергетиката се отворили огромни финансови празноти.

"Намалението на цената с 5% от 1 август ще го платим с лихвите през следващия регулаторен период. Категорични сме, че това ще се случи.  Тези пари бяха единствените свободни средства, с които разполагаше енергетиката. Вместо те да бъдат използвани, за да се финансира дефицитът, предизвикан от решението на регулатора 1 август, те се използват за дурги цели - финансиране на "Южен поток", каза Добрев.

Той предупреди, че след намалението на тока в задълженията на БЕХ достигат 620 млн. лева и същата сума ще се натрупва при всеки регулаторен период. Прогнозите на Добрев са, че към 1 юли 2014 г. липсите в БЕХ ще бъдат над 1,2 млрд. лева.

Според бившия зам.-министър на финансите Владислав Горанов това е тенденциозна политика, която цели да "обезкърви" НЕК.

"Има чисто технически параметри като затлачване за системата с огромни по размер задължения. Това буди съмнение как тези активи ще бъдат управлявани завбъдеще. Говорим за целенасочено обезкървяване на НЕК , за да може най-ценните активи в него, а именно - големите ВЕЦ-ове да сменят относително лесно и на ниска цена собствеността си. Натрупването на просрочени задължения, които не се разплащат, а се използват за капитализация на "Южен поток" - България, притиска на практика както мините, АЕЦ и много производители на възобновяеми енергийни източници. Това контрастира със заявеното намерение от правителството за коректно отношение към бизнеса", каза Владислав Горанов.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews