Елен Герджиков: Общинска банка е на печалба за разлика от други банки

OFFNews 08 април 2014 в 14:34 3722 1

Елен Герджиков, председател на СОС.

Общинска банка има нетна печалба от 6 049 000 лева за 2013 година, което е нарастване с 0,4 % спрямо 2012 година.

Това отчете днес председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков от ГЕРБ.

Печалбата е факт в условията на неблагоприятна икономическа среда, в която седем банки, между които и международни, регистрират загуби.

Герджиков се похвали още, че стойността на активите на Общинска банка е достигнала 1 155 000 лева, като това е нарастване с 13,6 %, спрямо миналата година.

Когато през 2012 г. общината си върна банката 149 % от кредитите бяха на свързани с нея лица при 25 % разрешени по закон. В момента тези кредити са сведени до законовите рамки и имат обезпечаване над 100 %, отчете още председателят на СОС. 

В края на 2011 г., след близо 7 години години опити, София успя да си върне управлението върху банката с помощта на БНБ.

Преди това фирми, свързани с Христо Ковачки, можеха да блокират всяко предложение на общината, въпреки че тя беше мажоритарен собственик с 67.51%. Причината беше, че решенията в общото събрание се взимаха с мнозинство три четвърти.

В края на февруари тази година полицията претърси Общинска банка. Това се случи, следа като бяха претърсени дома, автокъщата и заведение на председателя на общинската стопанска комисия Орлин Алексиев (ГЕРБ) във връзка с открити във Франция 1400 кг. кокаин, пренасян брез колите за Формула 1.

"Аз върнах Общинска банка на общината и ако вляза затвора, Общинска банка ще бъде отнета на общината", обяви Алексиев по повод акциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!