Експерт за проверката на Европрокуратурата: Става въпрос за огромно укриване на въглеродни емисии

Има чадър на съдебната система и изпълнителната власт над Христо Ковачки, смята Красимир Манов

OFFNews 28 февруари 2023 в 09:19 5115 1

Манов

Снимка Стоп кадър Нова тв

Красимир Манов

Разковничето за акцията на Европейската прокуратура, ДАНС и ГДБОП в ТЕЦ-ове у нас трябва да се търси в съдебната система и изпълнителната власт, обяви енергийният експерт Красимир Манов пред Нова тв. Според него става въпрос за грандиозна измама и осигуряване на "чадър".

Вчера Европейската прокуратура в София извършва десетки претърсвания и действия по разследване на измама със системата за търговия на ЕС с емисии парникови газове, като загубите са за милиони евро. От пресслужбата на Европейската прокуратура в Люксембург съобщават, че частно дружество, отговорно за проверката на емисиите парникови газове на ТЕЦ-ове и отоплителните централи в България, е разследвано за подаване на фалшифицирани доклади до българските власти - от 2017 г. досега.

"Както се казва, кучето е заровено много по-дълбоко. Търговия с парникови газове и въглеродни емисии – става въпрос за милиарди на година. Всеки, който излъчва такива емисии, трябва да си купува въглеродни квоти, които бяха 10-15 евро преди. Миналата година средната им цена е между 80 и 100 евро за тон. Става въпрос за огромно укриване на въглеродни емисии. Дори не са издавани фактури на физическите лица. Говорим за един от най-приближените хора на властта през всичките години. Логично е да си зададем въпроса защо прокуратурата и правителството са проспивали това. Има сигнали, отиват в съда и всички дела срещу (Христо) Ковачки падат. Огромен чадър, който се осъществява цялостно – в съдебна система, изпълнителна власт", коментира Манов.

Но според него това е върхът на айсберга, защото по-надолу стои търговията с ток и става дума за фиктивен износ.

"Дано Европейската прокуратура се заеме с този въпрос. Преди време един човек, който дълги години е работил в разузнаването, ми каза: "Г-н Манов, от всички пари от Европа, които влизат в България, половината, директно през фирми, близки до ДПС, заминават за Русия. Останалото се разделя между двата клана на двамата, които дълги години управляваха България – Делян Пеевски и Бойко Борисов", изтъкна енергийният експерт.

Манов смята, че последствията от тези спецакции може да бъдат сериозни. Възможно е Европа да наложи санкции на България. Въпросът е докъде ще стигне разследването.

Междувременно прокуристът на ТЕЦ "Марица 3" – Димитровград Юлиян Семерджиев обясни пред бТВ, че проверката е приключила вчера късно вечерта, а днес проверяващите ще извършват само разпити.

"Бяха разпитани доста колеги. Не мога да кажа какво точно са ги питали, но ние нямаме от какво да се притесняваме", добави той.

Юлиян Семерджиев изтъкна, че в предприятието приемат проверката за вид наказателна акция заради протестите на повечето дружества, занимаващи се с въглищна индустрия, след желанието им за преразглеждане на Плана за възстановяване и устойчивост в частта му за намаляването на въглеродните квоти.

"Сигурен съм, че истината ще излезе наяве. Нямаме притеснения", каза прокуристът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови