Измамите с българските ТЕЦ-ове са за милиони евро, съобщи Европейската прокуратура

OFFNews 27 февруари 2023 в 20:27 8382 4

ГДБОП

Снимка МВР-архив

И ГДБОП се включи в днешната акция

Европейската прокуратура в София днес извършва десетки претърсвания и действия по разследване на измама със системата за търговия на ЕС с емисии парникови газове, като загубите са за милиони евро.

От пресслужбата на Европейската прокуратура в Люксембург съобщават, че частно дружество, отговорно за проверката на емисиите парникови газове на топлоелектрическите електроцентрали и отоплителните централи в България, е разследвано за подаване на фалшифицирани доклади до българските власти - от 2017 г. до днес.

Събраните улики сочат, че не са съобщавани пълните количества на замърсяването и така не са били плащани дължимите суми - загубите за бюджета на ЕС и за бюджета на България са в размер на милиони евро.

Отбелязва се, че по-високото замърсяване води и до влошаване на качеството на въздуха в България.

Над 150 полицаи са участвали в претърсвания, извършени в 11 български града, в сътрудничеството на Главната дирекция за борба с организираната престъпност и Държавната агенция за национална сигурност. Извършени са над 40 обиска, разпитани са над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и документи.

Европейската система за търговия с емисии е сред основните политики за намаляване на измененията в околната среда и е първият подобен пазар в света. Целта е да се осигури ефективен механизъм за намаляване на замърсяването с парникови газове, пояснява Европейската прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5926

4

pisnamiotmutri

27.02 2023 в 23:58

ДПС, ГЕРБ, БСП - Хартиената Коалиция Магнитски.

Контролът няма значение.

8053

3

DARTH VADER

27.02 2023 в 22:36

Христо Ковачки ще бъде ли арестуван,или ще помаха за сбогом от Дубай,примерно...

22543

2

dolivo

27.02 2023 в 21:03

добър ден, публична тайна

да не говорим за горенето на боклуци

въпроса е, какво ще намерят, защото нашите органи текат, и сигурно шредерите са рязали месеци наред документация, а фурните и без това горят всичко

860

1

Constanza

27.02 2023 в 21:02

И познайте кой ще плаща, задето някои са си напълнили джобовете.

Гласувайте и внимавайте как!