Единственият кандидат за шеф на КЕВР се отказа

OFFNews 06 юли 2020 в 12:30 3529 0

Пламен Младеновски

Кандитатът на ГЕРБ за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски е оттеглил кандидатурата си. Това съобщи пред БНР председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

"Той е експерт и иска да почувства по-широка подкрепа, защото е важно регулаторът да се чувства независим! След като всички, особено кръгът "Манолова", започнаха злостно да оспорват не неговата експертиза, а това, че едва ли не законът е бил променен заради него и че едва ли не ще бъде послушко, в крайна сметка явно са го демотивирали", каза Николов. 

С промени в Закона за енергетиката парламентът въведе и облекчение за бъдещите комисари, след което в регулатора вече ще могат да влизат експерти с 5-годишен стаж в тази област, а не с минимум със 7, каквото беше предишното изискване.

Пламен Младеновски е единственият кандидат за председател на комисията. Процедурата за избор на председател започва отначало, а дотогава на поста остава Иван Иванов, чийто мандат изтече през април. Мандатът на членовете на комисията е 5 години. 

Пламен Младеновски, който е директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР, все още не е обявил публично мотивите си.

Същевременно продължава процедурата за избор на четирима нови членове на комисията, като кандидатите ще бъдат изслушани утре в парламентарната енергийна комисия и се очаква да бъдат гласувани от парламента още тази седмица. Свободните места са за двама енергийни комисари, един във водния сектор и един икономист. Подмяната е заради изтичане на мандата на настоящи членове на КЕВР, включително и на председателя Иван Иванов.

Кандидат за комисар във водния сектор е Димитър Кочков, който и в момента е на този пост. За двете места за комисар, отговарящ за енергетиката, са предложени двама от сегашните ѝ членове – Евгения Харитонова, номинирана от ГЕРБ, и Владко Владимиров, който е издигнат от депутата и председател на НФСБ Валери Симеонов.

ГЕРБ имат още две номинация за енергиен комисар – на настоящия член на ръководството на общинското дружество "Топлофикация-София” Валентин Терзийски. Терзийски е работил в дружества на Христо Ковачки през годините. Другият предложен за енергиен комисар от ГЕРБ е работещият в "Български енергиен холдинг" Георги Добрев. Предложение на "Воля" и Кремен Георгиев. Той ръководеше столичната топлофикация преди Терзийски и също се свързва с бизнеса на Ковачки.

Още един кадър, свързан със Столичната община, може да стане част от енергийния регулатор. Това е бившия кмет на софийския район "Лозенец" Любомир Дреков, който загуби изборите от Константин Павлов (Комитата) от Демократична България. Дреков е предложен за икономист на КЕВР. Освен Дреков за икономист от ГЕРБ предлагат и Георги Добрев (номиниран и за комисар със стаж в енергетиката). Мястото за член-икономист е едно.

Третото предложение за този пост е на БСП и е на един от предишните директори на "Булгаргаз" Любомир Денчев.
Социалистите са направили и единствената номинация за мястото на комисар във водния сектор – това на досегашния член Димитър Кочков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови