Домусчиев: Държавната администрация трябва да се съкрати с 50%

OFFNews Последна промяна на 15 март 2015 в 14:12 6327 9

Снимка БГНЕС

Maлко хора, но с добро заплащане, които имат необходимите качества. Това е рецептата на новия председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев за ефективна държавна машина.

"Държавната администрация не функционира добре, защото има много излишни хора. Количеството не прави качество", коментира в студиото на БНТ собственикът на ФК"Лудогорец".

От практиката си в частния бизнес при приватизация и преструктуриране на предприятия Домусчиев видял, че "голяма част от администрацията просто не върши работа, а отговорностите се размиват и това не дава никакъв принос".

"Ако в определени министерства и 50% от държавната администрация бъдат съкратени, нищо лошо няма да се случи. Но на тези, които останат, трябва да им се вдигнат възнагражденията, за да може там да се задържат и да се привлекат възможно най-добри експерти, за да стане по-ефективна държавната машина", посочи председателят на КРИБ.

Домучсиев смята, че държавата ни не е атрактивна дестинация за чуждестранните инвеститори през последните години заради липсата на предсказуемост и стабилност в управлението. Освен това и цените на електроенергията и природния газ не са атрактивни за индустриалния сектор.

"Докато България изнася евтин ток за Турция и продължава да захранва чужди икономики, българската индустрия продължава да плаща най-скъпия газ и ток. И неслучайно това отблъсква много инвеститори", посочи той.

"Не харесваме увеличението на социалните осигуровки. Ще предприемем всички действия, защото до момента каквото сме предложили, е било отхвърлено. Там не се правят реформи, не се търсят начини да се премахнат дефицитите. Кара се по социалистически - вдигаме това, вдигаме онова, никой не те пита. Което не е нормално", казва още шефът на КРИБ.

Собственикът на ФК "Лудогорец" счита, че както в икономиката, така и във футбола у нас липсва интелект.

„Ядосвам се понякога на постоянните атаки към нас. Ние, българите, сме си такива. Вместо да гледаме кой какво е постигнал и как, ние започваме да отричаме, опитаме се да дръпнем в блатото този, който изплува. "Лудогорец" се бори по модели, които сме видели във водещите европейски първенства. Нямаше да постигнем успехи в Европа, ако е вярно това, което говорят. Утре ще ни обвинят, че и УЕФА е с централа в Разград. Това са пълни глупости. Няма да помогнат нито на Левски, нито на ЦСКА", коментира Домусчиев атаките срещу своя клуб.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2015 в 12:54

Пиайте го тоя Домусчиев как така е постигнл вичко кет има на тая крехка възрст. Сега от тазиси позиция вякакво мнение може а дава. Ама как стгна до милионерството?

16.03 2015 в 11:10

Вечер е... Известна българска телевизия предава новини..... Аз гледам и слушам новините с вял интерес ... Изведнъж предаването се фокусира върху бедстващите от падналия сняг райони...и чувам следната реплика ( цитирам по памет ) : " Ааа , дойдоа тука едни пожарникари с ръцете у джобовете и гледаа , гледаа и си отидоа . Помощ , ква помощ , уе ? Няма помощ , уе . "... и новините продължиха в друга насока... Смятам за по-вече от ненужно да коментираме червения башибозук в МеВеРе-то и дЪржавнатЪ администрация . Там положението е меко казано : МАР(е)МАЛАД . Ами това е !

16.03 2015 в 10:39

то като съкрати близо 80% отадминистрацията и плавсъстава на БМФ цъфна та върза-хайде холан-мечтата на всички от бизнеса е да ни плащат като на лица от третия свят ами да си докарат азиятци африканци -да видим как ще стане!Защо фармацевтичните му фабрики са в China-think about this

15.03 2015 в 20:30

Администрацията не е частна фирма и няма как да действа по същите правила и ефективността няма как да се подобри без промени в начина на управление и доста от законите. В частната фирма е лесно има си приходи и разходи, лесно може да се направи сметката, а как може да оцениш качеството на административна услуга е съвсем друга тема.

15.03 2015 в 17:24

Забравих да допълня, че и сега всеки държавен служител се назначава с конкурс. Та пак казвам - конкурсите ще бъдат спечелени от тези, които не работят.

15.03 2015 в 17:21

Икономиста, явно не я познаваш.
Всяка администрация си има специфични неща, колкото и кадърен да си - няма как да знаеш всичко. И минава време на усвояване на спецификата. Администрацията не е лелята на гишето, която виждаш ти. Нея можеш да я смениш много лесно. Проблемът на администрацията не е толкова нейния размер, колкото това, че се назначават "наши" хора, които да не работят и да вземат заплата. А работата все пак трябва да се върши, което натоварва работещите хора. И ги демотивира. никога не съм работил държавно и няма да го направя точно по тази причина.

15.03 2015 в 16:46

Напълно съм съгласен. А на Роско ще кажа, че няма защо да познавам администрацията, защото тези които ще вземат двойни заплати в 90% ще са нови хора. Става дума за следното. Да вдигат заплатите но се обявяват конкурси за новите места.

15.03 2015 в 15:37

Бате, явно не познаваш администрацията. Ако я съкратиш на 50% и увеличиш заплатите двойно - ще стане бедствие. Ще съкратят кадърните и работещите в нея, а ще останат само некадърните връзкари. Тъй че приказките ти са само да не заспиш.... Би било добре, но няма да стане.

15.03 2015 в 15:11

Айде, Кире, ти така ли направи с БМФ-то мойто момче?