Доклад на МФ: България е пред фалит, курсът лев-евро може да бъде променен

Всички разходи на министерствата трябва да бъдат намалени с 20 процента

OFFNews 15 март 2023 в 14:25 24783 11

портмоне

Снимка Pexels

Празен портфейл.

България е заплашена от фалит. Има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност, съобщи БГНЕС.

Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите.

Това са само част от сериозните проблеми, пред които е изправена страната ни. Те се съдържат в доклад на министъра на финансите Росица Велкова-Желева, публикуван от агенция БГНЕС, както и от няколко други медии.

Мрачните сценарии, потвърдени от финансовия министър и на пресконференция по-късно днес, се появяват две седмици преди предсрочните парламентарни избори на 2-ри април. По тази причина много анализатори поставиха под съмнение констатациите и ги свързаха с подкрепа на точно определена партия, която до момента се очертава като губеща вота.

Според доклада са необходими незабавни коригиращи мерки на финансовата политика, заложена от предходното управление Петков-Василев, ако искаме държавата да не фалира.

Става дума проект на протоколно решение на Министерския съвет за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. като мотиви към него и средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

„Разработените от Министерството на финансите разчети показват, че при запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9 на сто от БВП, за което Министерството на финансите сигнализира още през месец август миналата година“, алармира министърът на финансите и добавя, че това е резултат от политическите мерки, взети от последните няколко Народни събрания.

Тя подчертава, че в резултат на мерките, които бяха предприети от 47 Народно събрание, което излъчи правителството с премиер Кирил Петков и финансов министър Асен Василев, „целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП“.

При тези параметри, без предприемане на консолидиращи мерки, се очертават следните рискове:

1. Сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост;

2. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения и липса на гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови политики и програми;

3. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит още на база на прогнози за нарушаване на фискалните правила, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания;

4. Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото;

5. Вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната;

6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема;

7. При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60 % от БВП.

„За преодоляване на тези рискове правителството следва да положи всички усилия за придържане към цифровите фискални правила и ограничения по ЗПФ, съответно да предложи постоянни консолидационни приходни и разходни мерки за достигане на целевите нива на дефицита за периода 2023-2026 година“, заявява финансовият министър Росица Велкова-Желева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

11

Того

15.03 2023 в 21:29

Страшни служебно-руски мръсници. Продължават саботажите срещу Еврозоната и Шенген.

925

10

ешо

15.03 2023 в 18:15

радев не иска да приемем еврото и прави всичко за това

2000

9

Райчо

15.03 2023 в 17:55

Поредната тъпа предизборна измишльотина на гербиджа! Усещат дебелия край и измислят всякакви простотии!

10212

8

Човека

15.03 2023 в 15:41

Аха. Щом опира до обвинения към няколко месечното управление на Петков работата е ясна. Ще се мре. Яко ще се мре.
А вие, журналистите, внимавайте какви заглавия поставяте. Ганьо не умее да чете между редовете. Той гледа заглавията. Утре Ганьо ще ви докара пак зелени чорапи и мутри да ви оправляват.

1000

7

Снежка

15.03 2023 в 15:13

Радев става все по-опасен! Досега го мислех само за много отмъстителен лицемер. По-добре директно да каже не гласувайте за ПП и ДБ, какво го усуква, ясно е кого обслужва.

605

5

avitohol

15.03 2023 в 15:04

Ей тея комуняги и 3 месечните им правителства направо ще ни потопят. Само простотии от тях. Радев днес глупости плещи пред Румънеца и ЕУ.
Имат 5 правителства и 1 милион държавни служители и ми се вайкат, че няма пари. Ами уволнявай държавния апарат като няма пари. Сложи им да си плащат и осигуровките сами към заплатите, не държавата да им ги поема.

900

4

Маги Стралска

15.03 2023 в 14:57

пореден успех.... на фатмака от резидентството..... и правителството му.....

2073

3

Johnny B Goode

15.03 2023 в 14:44

Предизборната война се ожесточава.
Колкото до виновните, след края на Борисовото управлвние на 12 май 2021, досега 441 дни са управлявали правителствата не Резидента, а 232 дни правителството на Петков.
Без коментар...

2550

2

alfakentavur

15.03 2023 в 14:36

Как го изчисли? Те управляваха 7 месеца.
Гълъбът вече управлява 8+ месеца. Как изчисли кой точно е виновен?
 
X

Елена, която върна наградата