Дикме: Дори само БГ стоки да продават магазините, не можем да продадем произведеното

OFFNews 15 април 2020 в 15:05 1480 0

"Това е начинът - сядайки на една маса, а не със силата на властта". Това каза пред БНР бившият министър на земеделието Мехмед Дикме във връзка със срещата на министър Десислава Танева с представители на търговските вериги в страната.

Според него и в момента във веригите има предлагане на български продукти, но проблемът на производителите не е в предлагането, а идва от коронавируса, който лиши българските земеделски продукти от износ.

Дикме коментира, че в България 70% от зеленчуците се продават от пазарите или малките квартални магазини, а само 30% от продукцията се продава в големите хипермаркети.

"Каквото и да увеличат, няма да решат проблема, защото заложената продукция е предвидена за износ, а като е спрян износът в момента, се произвежда повече продукция, отколкото може да се потреби от българските ползватели. Дори търговските вериги да предлагат и 100% само българска продукция, потреблението не може да изконсумира онова, което се произвежда в България", категоричен е експертът в областта на земеделието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата