Quantcast

Данък "уикенд" все пак ще има

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2015 в 09:40 11319 17

Отхвърленият от парламента тъй наречен данък "уикенд" все пак ще бъде прокаран от Министерството на финансите. Това става ясно от правилника за приложението на Закона за ДДС, публикуван на правителствения сайт за обществено обсъждане на проекти - strategy.bg, на 15 декември.

Вносител на проекта е министърът на финансите Владислав Горанов.

На фирмите ще се начислява ДДС върху стоки и услуги, ползвани за лични нужди, пише в правилника.

Такива например могат да бъдат автомобили, телефони, офис техника. 

От проекта за правилник става ясно, че единственото отпаднало от първоналачната идея е подаването на декларации пред Националната агенция за приходите за точно определени активи, отбелязва в. "Сега".

При покупка на стока фирмите имат право да си възстановят ДДС. Според новите правила, от момента, в който стоките започнат да се ползват и за лични нужди, компанията трябва да започне да връща пропорционално на дела на ползването ДДС в бюджета.

Проекта за Правилник за изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност вижте тук.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 17:43

До номер 3:


Бъркаш/смесваш темите! Ако някой си купува джипове и ги прекарва през фирмата това е нарушение и си има инспектори, които да го засекат и санкционират и проблема в случая е, че те не си вършат работата и/или са корумпирани.

Ако ще борим този проблем, определено данък уикенд не е решението. Тъпа идея, реализирана от тъпи хора. Виж, ако целта е просто да съберат още милиони за помощи и купуване на гласове като не признават част от разходите на фирмите - да, такива блудкави и неясни данъци като уикенд са начина.

Това, което не са преценили, обаче е, че хората не са тъпи и в резултат сивия сектор ще се увеличи. Не може да претендираш, че си десен и да вдигаш прагове на осигуровки, данъци, винетки. Това правителство не е дясно и реформаторско, а ляво и корумпирано!

17.12 2015 в 13:27

Към 13 Иван,
сметките ви са меко казано "без кръчмар".
Как стоят реално нещата към днешна дата:
Шефа ви миналата година през 12.2014 си е купил кола, за 120хил. и е "спестил" 20хил. лв ДДС. Според вас.
На 01.01. тази година колата е заведена като ДМА със съответния амортизационен план (5г), а може да е избрал и по-къс, 4г. и още от 01.01 е започнал планово "изхабяване" на този актив - амортизационни отчисления. По закон. И е започнал отново да начислява ДДС на амортизац. вноски (онова "спестеното" ддс). И него ще го "върне" на части за този 5годишен план на изхабяване. Отново в държавата.
Но той, 01.12 тази година е решил да се отърве от тази кола и я е продал. И няма значение на каква стойност е продажбата (освен ако ДМА-то не е с тотална щета) той ще НАЧИСЛИ ДДС за внасяне ("плащене" по вашата терминология) на Остатъчната стойност по документи към 01.12 и няма да спести и 1лв ДДС (от онези "спестените" в началото). Тоест от спестяването не е останало нищо спестено с извършването на продажбата. А ако това не се е случило, той ше продължи да плаща по този план.
И с покупката на нова кола този цикъл се завърта отново. До изпълване на амортизационния план или до неговото прекратяване по каквато и да е причина.
С приключването на всеки ам.план ДДС на актива се нулира напълно. Не остава и лев "спестен" данък.

Обидно е, че този финансов министър говори по същия начин, по който и вие.
Единственото спестяване може да дойде по отношение на данъците на самото МПС и до известна степен, подчертавам дебело, до някаква част от ДП (данък печалба).
Но както ще ви каже всеки икономически грамотен съвременен човек - печалбата е въпрос на гледна точка. Има хиляди начини за нейното "оптимизиране". А по отношение на останалите данъците - просто трябва да се пипнат наредбите и да не се позволява да се регистрират порше кайен и q7-ци като... баничарки!
За това обаче се иска политическа воля!
Но моля ви се,
Каква воля в тези безпросветни мутри?!

17.12 2015 в 12:09

чесън - не знам как ще се прилага и дали реално ще работи. А има огромна дупа с скъпите коли в данъчната система. Описали са тихора за какво иде реч.

Иди си запиши тест драйв на Q7 или X5 при дилърите на тия марки и ще останеш доста учуден от количеството хора, които трябва да изчакаш. Има опашки от хора чакащи, да си изберат скъпи джипове.....защото се перат парички

17.12 2015 в 11:53

С внасяне на неясни закони, без предварително премисляне на очаквания ефект и ясно изразен санкционен елемент, се отваря врата за мачкане на малкия и среден бизнес. Очевидно доказателствената тежест е прехвърлена върху бизнеса. За неразбиращите, данъчните идват, казват ти, че сестра ти е ку.ва и ти трябва да докажеш, че нямаш сестра или ако имаш, че не е. През това време на доказване, бюрократчетата ти съсипват бизнеса. Не ми обяснявайте, че това е дясна мярка - това е тоталитарна мярка, а владко е ратай на мафията.

17.12 2015 в 11:32

Малко прости сметки. Кола за 100 000лв.:
1.Спестяват се 10 000лв. от данък печалба на фирмата
2.Спестяват се около 20 000лв. ДДС
3.Всички последващи разходи по горната схема.
Крайно време беше да се спре тази наглост! Шефа ми всяка година си купува нова кола за над 150 000лв. и тъй като е "Служебна" спестява едни 40 000-50 000лв. данъци, а обикновения човек плаща като поп.

17.12 2015 в 11:25

А дали от МВР ще връщат ДДС за униформите, палките, астрите и оръжието, които служителите им масово използват извън работно време-за едни 20 заплати питам.

17.12 2015 в 11:07

off, на теория звучиш правилно, но на практика, укриването на ДДС и акцизи е съсредоточено при контрабандата с алкохол, цигари, горива, китайски, турски и незнам кви каргота - всички до едно контролирани от държавата.
Данък уикенд е прах в очите, дребнавост, разходите по която ще са повече от ползите.
Единственото хубаво е, че тези малоумници ще започнат да губят обществена подкрепа.

17.12 2015 в 10:55

Чесън прилагането на закона и затварянето на вратички е дясна политика в най-изчистения си вид. При десни управления също има данъци, но обикновено се намаляват разните "социални вратички" в закона. Това прави Горанов.

Ясно ми е, че депутатите и фамилиите им имат по 5-6 фирми на калпак и никак не им се иска да си плащат ДДС. А нормалния средностатистически български гражданин да го доят като крава с ДДС за храни и лекарства и дрехи. Това ми се вижда доста правилна дясна политика дето изравнява хората пред закона.

17.12 2015 в 10:45

Много ми е интересно как министри и подобна сган, ще оправдаят разходките си със служебни автомобили през уикенда? Или те може, ние простосмъртните не може!

17.12 2015 в 10:41

А че поредният вариант на Вечната коалиция е наистина е ясно на всеки, освен може би на чесъна.

Ниски корпоративни данъци и данък печалба? Да, десно.

Големи заеми, разхвърляни на малка група олигарси? Да, десно.

Нулева социална политика, просяци по улицата и в кашонени къщички като във Филипините, Индонезия и пост-социалистически Виетнам? Да, дясно.

Проблем?