Данък "уикенд" не е само за събота и неделя. Всеки ще плаща ДДС

OFFNews 23 декември 2015 в 16:57 8056 8

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Данък "уикенд" важи целогодишно, уважаеми колеги, а не е само за събота и неделя. Забравете за уикенда. Всеки трябва да плаща ДДС, заяви министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция и допълни, че има и икономическа, и житейска логика в този данък - не било справедливо едни да плащат ДДС, а други - не.

Нареченият от медиите данък "уикенд" бе прокаран чрез промени в правилника за приложение на Закона за ДДС, внесени от министъра на финансите. Той предвижда на фирмите да се начислява ДДС върху стоки и услуги, които се ползват за лични нужди, например автомобили, недвижими имоти, офис техника, телефони.

Според директора на НАП Бойко Атанасов данъкът би могъл да се нарече не "уикенд", а "справедливост", защото сега бил нарушен принципът на равнопоставеност. Той уточни, че до края на януари 2016 г. ще има ясна методика и указание за прилагането й по отношение на разпоредбата. Събирането на ДДС за служебни придобивки, ползвани лично, щяло да се насочи най-вече по отношение на ползвани яхти, автомобили и недвижими имоти.

Отчитайки изтичащата година, министърът похвали работата на приходните агенции - НАП и "Митници", а ръководителите им заявиха съответно, че са събрали с 1.6 млрд. лева повече от данъци в законовия срок за издължаването им спрямо 2014 г. и с 550 млн. (12%) повече от акцизи.

Горанов прогнозира още, че дефицитът по консолидираната фискална програма за 2015 г. ще бъде 2.5-2.6% от БВП, а не 3.3%, колкото е заложеният максимум.

Финансовият министър заяви още, че ще поиска въвеждането на механизъм за финансово оздравяване на общини при финансови проблеми. След местните избори се оказало, че има общини с дълг, равен на бюджетите им за 2-3 години. В този случай общината трябва да може да гласува план и да поиска помощ от правителството срещу оздравителен режим, който да включва мерки с цел подобряване финансовото ú състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews