Данък "уикенд" мина през парламента

Ивайло Анев 11 ноември 2015 в 13:47 33116 21

Със 102 гласа „за“, 33 „против“ и 27 „въздържал се“ депутатите приеха на първо четене закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен от Министерския съвет.

Част от приетия законопроект е т.нар. „данък уикенд“, според който с ДДС ще се облага всяко имущество, което собственикът на дадена фирма или работещите в нея използват за лични цели.

Вместо с ДДС да се облагат вещи на стойност над 700 лева, както беше запланувано първоначално, разпоредбата ще важи само за вещи на стойност над 5000 лева.

Новият данък е мярка, насочена срещу данъчните измами, които според финансовия министър Владислав Горанов ощетяват бюджета с десетки милиони лева годишно.

Според промените фирмите ще трябва да доказват, че автомобилите и имотите им се ползват само за нуждите на бизнеса.

Доказването ще става с декларация до Националната агенция по приходите. Тя ще се подава по електронен път. Методиката, по която ще се преценява използват ли се или не автомобилите и имотите за служебни цели – ще определя министърът на финансите.

С приетите промени се намалява и прагът за плащания в брой. Прагът се намалява от 15 000 лева на 5000 лева, като ограничението ще се прилага и в случаите на плащане в чужда валута.

Според министерството това е ефективна мярка за борба със сивата икономика. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5 000 лв. - по курса на Българската народна банка (БНБ) в деня на плащането.

Според друга промяна с данък ще се облагат и всички поземлените имоти в строителните граници на населените места със статут на земеделска земя, при положение, че техните собственици не са променили предназначението им.

Храмовете и манастирите ще се освобождават от такса смет, ако имотът не се използва за стопанска цел, която не е свързана пряко с богослужебната дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!