Даден е старт на газовите доставки за Европа през Трансанадолския път

От всичките 16 млрд.кубика Европа ще получава 10млрд., а 6 млрд. ще постъпват в Турция

OFFNews 30 ноември 2019 в 16:18 3812 0

Газопроводът ТАНАП

Снимка АА

Водещ приоритет за българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. България подкрепя развитието на Южния газов коридор като инфраструктура от стратегическо значение за укрепване на енергийната сигурност в Европа.

Това е подчертано в разпространеното до медиите съобщение от българското министерство на енергетиката. По покана на турския си колега Фатих Дьонмез енергийният ни министър Теменужка Петкова участва в церемонията по въвеждането в експлоатация на европейския участък от Трансанадолския газопровод (ТАНАП) – от град Ескишехир до турско-гръцката граница.

През месец юни 2018 г., след старта на работата на участъка на ТАНАП от турско-грузинската граница до Ескишехир, турският пазар получава природен газ от находището Шах Дениз-2 в Азербайджан.

С днешното откриване и на европейската част газопроводът е изцяло завършен. Дължината на ТАНАП е 1850 км., към момента капацитетът му е на 16 млрд. куб. м., като се очаква да достигне до 31 млрд. куб. м. Газопроводът ТАНАП е неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор, осигуряващ транзита на природен газ през Турция към Европа.

През откритата днес европейска отсечка на ТАНАП ще се извършва пренос на азербайджански природен газ към Транс-адриатическия газопровод (ТАП), включително и за България през интерконектора с Гърция. Предвижда се междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в търговска експлоатация през 2020 г., в синергия с газопровода ТАП.

Домакини на събитието в Одрин бяха президентите на Азербайджан Илхам Алиев и на Турция Реджеп Ердоган.

„Азербайджанският газ ще се доставя в Европа през 20 провинции, 67 района и 600 села. Благодарение на ТАНАП доставките на природен газ в обем 16 млрд.куб.метра от Азербайджан в Турция и в Европа вече не са мечта, а реалност. От тези 16 млрд.кубика Европа ще получава 10млрд., а 6 млрд. ще постъпват в Турция“, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Илхам Алиев посочи, че проектът ТАНАП ще стане мост между страните и ще спомогне за сътрудничеството, откриването на нови работни места и постигането на нови дългосрочни договорености.
Според него ТАНАП и Южният газов коридор са насочени към осигуряването на енергийната безопасност на страните-участници и към тях е фокусирано вниманието на целия свят.

Азербайджанският лидер уточни, че към момента по тръбопровода Баку – Тбилиси – Джейхан в Турция и на световния пазар са доставени над 450 млн.тона нефт. Алиев допълни, че Южният газов коридор днес представлява международен проект за сътрудничество, обединяващ 7 държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови