Булгартрансгаз е спрял и трите поръчки за разширение на газохранилището в Чирен

OFFNews 12 юни 2022 в 12:34 9797 1

Александър Николов, Владимир Малинов

Снимка БТА/Минко Чернев

Александър Николов - министър на енергетиката, и Владимир Малинов - изпълнителен директор на Булгартрансгаз

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" е прекратил и трите поръчки за разширението на газохранилището в Чирен до 1 млрд. куб. м., съобщава Mediapool.

Две от тях са са блокирани с жалби пред Комисията за защита на конкуренцията още при подаване на офертите. Очаква се същото и за третата. Така за тях ще се обявят нови обществени поръчки, които ще са по-различни от прекратените.

Дружеството цели да преформатира финансовата част на обществените поръчки – осигуряването на средствата и начина на плащане, заради очакваната държавна гаранция за теглене на 207.6 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Тя е заложена в актуализацията на бюджета за 2022 г., чието приемане в парламента е под въпрос, след като "Има такъв народ" напусна управляващата коалиция. Все пак се очаква текстовете за държавната гаранция за "Булгартрансгаз" да минат, предвид важността на проекта за увеличаване на стратегическите газови запаси на страната.

Прекратените процедури са за доставката на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на надземната част от газохранилището с прогнозна стойност 300 млн. лв. без ДДС; за извършването на подземните сондажи, които да поемат новите количества, оценявана на 133 млн. лв. без ДДС и за изработване на технически проект за газопровод от съоръжението в Чирен до село Бутан край Козлодуй за свързване с газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Последната поръчка бе за 820 хил. лв. без ДДС.

Поръчката за наземната част от газохранилището бе обжалвана от свързваното с енергийния бизнесмен Христо Ковачки дружество ДЗЗД "Нова газ 2021". В мотивите на решението за прекратяването на поръчките за наземната част и за новите подземни сондажи от разширението на Чирен е посочено, че това се прави, защото в сегашните процедури е предвидено "Булгартрансгаз" (БТГ) да плаща разсрочено, защото няма наличните средства. Това вероятно означава, че изпълнителят ще трябва да тегли заем, за да работи и затова е предвидено кандидатите да искат до 3% оскъпяване.

Междувременно "Булгартрансгаз" е решил да се възползва от одобрена от ЕБВР линия за финансиране на пряко или косвено засегнати от конфликта в Украйна дружества. Предложението е за 5- до 7-годишни заеми с 2 г. гратисен период и годишен лихвен процент 6-месечен EURIBOR + 1%. Единственото условие е държавна гаранция, каквато "Булгартрансгаз" се надява да мине с актуализацията на бюджета.

Процедурата за проектирането на газопровода от "Чирен" до село Бутан се прекратява, защото БТГ е решил да обяви една обща за дейностите по проектирането и изграждането на газопровода. Целта е създаване на възможност за паралелно изпълнение на дейности, включително оптимизиране на процеса на заявяване и получаване на доставките на оборудване и материали на възможно най-ранен етап, посочва се в решението на газовия оператор.

Реорганизацията на поръчките за разширението на газохранилището БТГ обяснява с необходимостта от ускоряване реализацията на проекта предвид кризата с газовите доставки, породена от войната в Украйна и затварянето на кранчето за България от "Газпром".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

12.06 2022 в 17:45

Работодателите им от кремъл са разпоредили! Трябва да ги съдят за държавна измяна! Жалко, че са отменени смъртните присъди!