Депутати викат Драгомир Стойнев за проблема с ЕРП

OFFNews 02 април 2014 в 07:54 3054 4

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще бъде изслушан от ресорната парламентарна комисия.

Заради проблемите с дълговете на електроразпределителните дружества пред депутатите ще се явят и представители на НЕК и ДКЕВР.

Енергийният регулатор започна процедура по отнемането на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО заради неизплатени задължения към Националната електрическа компания.

По изчисления на НЕК дълговете на трите ЕРП-та надхвърлят 347 милиона лева. Те оспорват задълженията си, заради което случаят беше изпратен на прокуратурата.

Междувременно днес депутатите ще разгледат промените в Закона за енергетиката, които влизат на първо четене в пленарната зала.

С тях се предвижда хармонизиране на българското законодателство с европейските правила в частта, която касае газопроводи, действащи на територията на Европейския съюз.

С промените се въвежда понятието „магистрален газопровод”, което ще е за обозначаване на преносната система извън територията на Евросъюза. Така в строителството на един газопровод, който излиза извън рамките на ЕС – европейските директиви и законодателство няма да имат своята юрисдикция.

Вносителите от левицата са категорични, че всички законови изисквания, свързани с изпълнението на нашите задължения като страна-членка на ЕС по обслужване на газопреносната система на територията на България, от приемната станция нататък, ще бъдат спазени 100%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!