Quantcast

Депутати викат Драгомир Стойнев за проблема с ЕРП

OFFNews Последна промяна на 02 април 2014 в 07:54 2369 4

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще бъде изслушан от ресорната парламентарна комисия.

Заради проблемите с дълговете на електроразпределителните дружества пред депутатите ще се явят и представители на НЕК и ДКЕВР.

Енергийният регулатор започна процедура по отнемането на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО заради неизплатени задължения към Националната електрическа компания.

По изчисления на НЕК дълговете на трите ЕРП-та надхвърлят 347 милиона лева. Те оспорват задълженията си, заради което случаят беше изпратен на прокуратурата.

Междувременно днес депутатите ще разгледат промените в Закона за енергетиката, които влизат на първо четене в пленарната зала.

С тях се предвижда хармонизиране на българското законодателство с европейските правила в частта, която касае газопроводи, действащи на територията на Европейския съюз.

С промените се въвежда понятието „магистрален газопровод”, което ще е за обозначаване на преносната система извън територията на Евросъюза. Така в строителството на един газопровод, който излиза извън рамките на ЕС – европейските директиви и законодателство няма да имат своята юрисдикция.

Вносителите от левицата са категорични, че всички законови изисквания, свързани с изпълнението на нашите задължения като страна-членка на ЕС по обслужване на газопреносната система на територията на България, от приемната станция нататък, ще бъдат спазени 100%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2014 в 10:41

Този индивид беше предложен за председател на БСП и можеби трябваше да стане такъв,вместо да плещи и да твори простотии като енергиен министър! И той и неговите ментори,яростно се бранят от обвинения във вина за колапса на НЕК!Гледахте,ли "Референдум" на 1-ви април? То бива зомбировка,ама чак толкова не бива!Нямат вина за Белене,защото ГЕРБ не го построил!!Няма "Цанков камък" с 1 млрд за 80 мгв,няма заем от Париба Банк с растящи лихви и падежи т.г.,няма залудо похарчени стотици милиони за докарване на белене в сегашния му вид,няма необяснимо трикратно увеличение цената на "Южен поток" - изобщо,ангелчета някакви! Далече съм от мисълта,че ГЕРБ са били адекватни в енергийната си политика,но да им се прехвърля цялата отговорност е нахалство чисто по комунистически!Впрочем,нещата логично ще си дойдат по местата,но за съжаление,не "в ползу роду"!

02.04 2014 в 10:34

Безобразие!

02.04 2014 в 08:58

След многобройните му изцепки - някой въобще взема ли го на сериозно това момченце Стойнев.Няма нужда да бъде слушан в парламента. Не виждам какво ново може да им каже. Най-много да роди поредната си глупост. Но днес вече е 2 април и няма да мине за шегичка.

02.04 2014 в 08:18

Вносители на изменението на Закона за енергетиката и всички депутати които го подкрепят трябва да бъдат съдени за държавна измяна. Защото да прекроиш един закон с цел заобикалянето на европейските директиви и прокарването на руските имперски интереси в България е държавна измяна.
И не е лошо превъзбудения пелтек да обясни колко милиона лева от БЕХ загробиха в мъртвия Южен поток и защо по тази причина НЕК фалира, а сега искат на прехвърлят вината на ЕРП-тата...