Бизнесът готви стачка: гаси тока и срива мрежата от тук до Германия

OFFNews 22 юни 2015 в 08:18 2261 2

Стачката на бизнеса срещу новите цени на тока ще се усети като удар и проблем за мрежата до Германия. 

„Това, което планираме, е съвсем сериозно. Заявили сме го предварително и с дата и час, за да се приготви и нашата енергоинфраструктура. В петък, 11:00 часа, планираме изключване на енергийни мощности в нашите предприятия. Ако всички колеги, които са потвърдили, че ще го направят, действително го направим едновременно, това ще се усети като удар и проблем за мрежата до Германия”, заяви Румен Радев - зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, по Нова тв. 

Той обясни, че бизнесът не иска да навреди на мрежата, но "липсва каквото и да е желание за провеждане на реформи в този сектор”. 

„Някога философията за подкрепа на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници беше да защити технологии, които към онзи момент бяха неефективни, но доклад до ЕК показва, че в периода 2008-2012 година с 80% са поевтинели например капиталовите разходи за фотоволтаици”, заяви Радев. „А цените за изкупуване намалиха ли се с този процент? Не!”

По темата се включи и председателят на Единна народна партия Мария Капон.

„В момента на страницата на ЕСО може да се види план за развитие на преносната електрическа мрежа в България за периода 2015-2024 година”, обясни Мария Капон.

Там по думите ѝ се планираните за присъединявания ВЕИ в електропреносната и електроразпределителната мрежа са на сума 1489 мегавата. „Това е още реактор и половина на „Белене” или „Козлодуй””, обясни Мария Капон. 

Шефът на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев заяви, че такава прогноза наистина съществува в плана, но тези ВЕИ ще трябва да продават тока си на пазарни цени. Добрев допълни, че започват масирани проверки на договорите, по които са изградени и се изкупува електроенергия от ВЕИ. Всяко нарушение в тях, включително и завишаване на цените на изграждането им, ще бъде санкционирано с отнемането на лицензията, обеща депутатът.

Той обясни и как ще действа новата парламентарна комисия, която ще разследва дали депутати имат собственост на ВЕИ. Според него, ако народните избраници нямат достатъчно капацитет за това разследване, което ще засегне и свързаните лица, ще бъде наета фирма. 

Очаква се днес от КНСБ да предложат решения как да бъде стабилизиран секторът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!