ДБГ против поскъпването на тока

OFFNews 21 юни 2015 в 09:36 3057 4

Националният съвет на "Движение България на гражданите" с председател вицепремиерът Меглена Кунева не приема предложеното увеличение на цената на тока, обяви пресцентърът на ДБГ, част от Реформаторския блок.

Върховният орган на ДБГ взе четири решения на двудневно изнесено заседание в Добрич през уикенда. Те са: изслушване на КЕВР; законодателни промени в енергетиката; одит от Сметната палата; ускоряване членството на България в Европейската енергийна борса.

В решението на Националния съвет е ввписано, че органът не приема предложеното увеличение на цената на тока и възлага на народните представители от ДБГ поредица от законодателни и други действия с цел яснота за гражданите и нормализиране на ситуацията в сектора.

Според решението на Националния съвет депутатите от ДБГ в Реформаторския блок следва да организират изслушване на председателя на КЕВР за установяване на причините за увеличаване цената на тока, на което да се поканят и енергийните експерти на ДБГ, като целта е да се установи яснота за гражданите по отношение на аргументацията на предложеното увеличение. По време на Националния съвет по-голямата част от областните координатори съобщиха за изразено недоволство от бизнеса и хората в населените им места от предложеното увеличение и неяснота около причините, които го налагат и то точно сега.

Депутатите от ДБГ, които са 7 в парламентарната група на РБ, са натоварени от Националния съвет да предложат промени в Закона за енергетиката за цялостно оповестяване на всички договори за изкупуване и доставка на електроенергия.

Според решението на ръководния орган на ДБГ народните представители трябва да инициират и одит от Сметна палата на всички държавни предприятия и търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие в сектор енергетика.

Като четвърто решение за сектора на енергетиката Националният съвет възлага на народните представители от ДБГ да постигнат политическо съгласие за подаване на апликация на страната за членство в Европейската енергийна борса.

Днес премиерът Бойко Борисов свиква извънредно министрите си заради цената на тока. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!