Правителството против увеличението на цената на тока

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2015 в 13:17 5262 11

Теменужка Петкова, Томислав Дончев

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Томислав Дончев и Теменужка Петкова след срещата при премиера Борисов за цената на тока

Българското правителството е против повишаването на цената на електроенергията, обяви вицепремиерът Томислав Дончев след срещата на премиера Бойко Борисов с министрите и с представители на политическите сили заради подготвяното увеличение от 1 юли. В нея не са участвали представители на КЕВР.

"Призовавам всички, които вземат решения и предстои да вземат такива, с действията си да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално производството на енергия от възбновяеми източници и затова търсят най-лесните решения. Най-лесното решение е, когато има свръх подпомагане или производството, с разходите да бъде товарен потребителят", каза Дончев, цитиран от "Фокус".

Министрите са се обединили около предприемане на мерки, първата от които е намаляване разходите в държавната енергетика, каза след съвещанието енергийният министър Теменужка Петкова. Те ще бъдат намалявани с по 10% всяка година в продължение на 3 години.

Знаете, че в държавната енергетика, включително БЕХ, имаме 4 млрд. лева дефицит, натрупан през последните години. Други държави-членки на ЕС също имат подобен дефицит и предприемат различни мерки за регулирането му, каза Дончев.

Според решението на КЕВР токът за бита поскъпва средно с около 2% от 1 юли. Най-голямо е увеличението за абонатите на Енерго-про, в Североизточна България - над 3%. С 1,53% ще увеличи токът за бита в Западна България, която се обслужва ЧЕЗ. За абонатите на ЕВН в Югоизточна България повишението е малко над процент. Очаква се цените на електроенегрията за едрия бизнес да се повишат значително - чрез 22-процентен скок на добавката “Задължения към обществото”, която е част от цената на тока на свободния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2015 в 01:00

Това са предизборни шменти капели. Друга ще я запеят след изборите.

21.06 2015 в 21:19

Все още правителството не зачита, че ситуацията с цената на ел. енергията е последида при условия на развиващ се потенциал за стопанска криза от влияние на сгрешена парична система.
При запазване на грешката, по който и да е начин правителството да влияе на цените не е възможен устойчив успех, тъй като при условия на представената грешка правителството е с роля на жертва и колкото повече работи за икономически успех, толкова по-силен потенциал за криза се развива и щетите са по-болезнени.
За обществен просперитет е потребно прекратяване на (спрямо парите негоден начин на държавно управление) грешка.

21.06 2015 в 19:50

Цената се увеличава защото двете частни „Марици“ и фотоволтаичните централи продават произведената от тях енергия на по-висока цена и че някакъв закон или договор ни кара насила да я купуваме.

Всяка година им плащане по 800 – 1 000 000 милиарда лева!

С вулгарна дефиниция „задължение към обществото“!

От къде накъде?

Решението е много просто.

1. Ние да не купуваме електроенергия от тези централи.
Те да си я продават по жицата в чужбина – прав им е път!

В международното право има принцип – всеки договор е унищожаем ако той е неморален и ако видимо ощетява страна в него!!!

Двете обстоятелство са очевадно налице!

Забележете кои ни „плашат с гаргите“ –щели да ни съсипят с неустойки - тези , които са продали на времето „мариците“ или са разрешили изграждането на фото волтаичните централи , родните консултанти-комисионери на българската приватизация, заем си ги физиономия по физиономия, и непрекъснато дърдорещите хоноровани „експерти“ по медиите .

Решението е в парламента! Но там пък бъка от производители на нахалната електроенергия !

2. Да купуваме електроенергия от Атомната електроцентралата, която има капацитет да задоволи качествено и изключително сигурно нуждите на България от електроенергия , че и отгоре!

3. Да се либерализира пазаря на електроенергия! Но както си трябва: не да си избираме вълк от глутница търговци. И най-милият яко ще ни яхне . А да избираме от производител! Онлайн! Най-на сметка – атомен!

21.06 2015 в 18:30

Герб е партия на едрата олигархия и отново доказа ,че застава на страната на големите пари. Значи,когато години наред обикновения човек е плащал тази такса към общаството герб си траеше ,но сега ,когато таксата за хората се намали и се изравни с тази на едрия бизнес, веднага се скочи да се брани такъв като тежката партийна комунистическа номенклатура Домусчиев. Когато жена от екрана плаче ,че няма прари за хляб и живее с 200лв,Борисов без грам състрадание започнада обяснява как и той знаел какво е глад и си разви теорията за филията с мас, за два мандата нито веднъж не си мръднаха пръст да увеличат доходите,обаче сега заради олигарсите веднага зе взима позиция в тяхна защита и то конфронтрайки се с собстените си министри.

21.06 2015 в 18:08

"Кой ми сра в гащите или хубава работа,ама Бокова"

21.06 2015 в 17:01

Сегашната цена е естествено завишена. Старият АЕЦ е евтин, понеже не сме му плащали масрафа за строителството. Новите излизат значително по-скъпи.

А проблемът с АЕЦ-ите изобщо е, че Кунева и Горския затвориха два блока без дори да им го искат.

21.06 2015 в 16:54

Цената на тока дори трябва да се намали, защото РЕАЛНАТА стойностост на произведениата от АЕЦ електроенергия пада.

Сегашната цена на тока е ИЗКУСТВЕНО ЗАВИШЕНА поради включването в микса на ЧАСТНИТЕ ЕНЕРГОПРОИЗВОДИТЕЛИ на т.нар. ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ, която е много скъпа, и на скъпия ток от въглища.

Цената на електроенергията от АЕЦ е НАЙ-НИСКА, точно затова ДЕМОНОКРАТИТЕ искат да закрият ДЪРЖАВНАТА ядрена енергетика, за да печелят от ЧАСТИНТЕ си вятърни и фотосоларни паркове, и от частните ТЕЦ и ВЕЦ.

21.06 2015 в 14:51

Първо ще затворят 5 и 6 блок, за да не тежат на бюджета.

21.06 2015 в 13:52

По-мъгляво не може да се измисли от"предприемане на мерки, първата от които е намаляване разходите в държавната енергетика". Какво значи това...?

21.06 2015 в 13:50

Наплашиха го бойко февруарските митинги и това си е. Не може да преглътне ужаса. Обаче и реформи не може да преглътне, та му е много тежко.