Български ВУЗ открива специалност "Южен поток"

Александра Маркарян 10 декември 2013 в 19:00 7541 10

 

На фона на колебанията дали проектът "Южен поток" ще бъде реализиран или не българско висше училище обяви, че открива специалност с името "Южен поток", в която да се подготвят кадри за газопровода.

Плановете за специалността са на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София. За тях разказа ректорът проф. Петър Колев за TV7.

Ръководството на висшето училище разкривало специалността с намерението да стане балкански център за обучение на кадри за "Южен поток".

От интервюто пред телевизията става ясно, че "Южен поток" няма да е надграждаща магистърска програма, а направо базова бакалавърска специалност.

Идеята съществувала от четири години. В транспортното училище предвиждали прием от 30 души годишно. За българския участък били необходими 2500 специалисти. 

"Кандидатите ще се подбират само чрез тест по математика и руски език. На всички завършили висшисти се гарантира стаж и работа по газопровода. Предвидено е през първите пет семестъра да преподават български професори, а през последните три преподаватели от руския държавен университет по нефт и газ "Губкин". Проблемът засега е единствено заплащането на руските специалисти", казва ректорът на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" проф. Петър Колев.

За да се плати на руските преподаватели, били необходими 600 хил. евро за трите семестъра. Надеждите били руският университет "Губкин" или изпълнителите на "Южен поток" да поемат разходите. Ако това не се случи, ще плащат студентите.

OFFNews поиска повече информация за проекта от Висшето транспортно училище, но не получи такава до края на работния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков