Орешарски в парламента: Договорихме по-добри условия за "Южен поток"

Нели Чолашка Последна промяна на 06 ноември 2013 в 13:51 1093 3

Пламен Орешарски на контрол пред депутатите.
Пламен Орешарски на контрол пред депутатите.

 

Постигнахме приемливи и значително по-добри условия от тези, които бяха договорени.

Това обяви премиерът Пламен Орешарски на блицконтрола в парламента в отговор на въпрос на Делян Добрев от ГЕРБ какво точно е договорил миналата седмица на среща с представители на "Газпром" (всяка първа сряда от месеца премиерът и вицепремиерите му отговарят на актуални въпроси на депутатите).

Добрев поиска отговор на въпроса с "да" или "не" дали са променени параметрите на подписаното през 2008 г. между България и Русия споразумение за проекта.

Не сме реализирали други до момента направления, освен подобряване на финансовия модел и гарантиране от страна на „Газпром”, че експлоатацията ще се осъществява по условията на българското законодателство”, отговори премиерът.

Той напомни също, че споразумението от 2008 г. е рамково.

Както и след срещата миналата седмица с шефа на "Газпром" Алексей Милер, той каза, че правителството е договорило лихва от 4.25% по заема за изграждането на тръбата през българския участък, както и дивидент за България от газопровода от момента, по който по него тръгне газ, а не чак след 15-та година.

Делян Добрев изрази притеснение от обявения от Българския енергиен холдинг конкурс за избор на изпълнител за строителството на тръбата. По думите му има много заложени дискриминационни изисквания, кратки срокове за подаване на оферти и липса на изискване подизпълнителите да са български фирми.

Документацията не е пред мен, но ви уверявам, че подизпълнителите ще бъдат български компании, отговори Пламен Орешарски.

Той уточни още, че остава ангажимента на "Газпром" за участие с 90%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2013 в 15:10

Дали 4.25% или 8% все тая, проектът е меко казано неизгоден и започвам да се чудя, кое е по-зле "Южен поток" или "Белене". Продажници! ОСТАВКА!

06.11 2013 в 14:59

Дори и да сте договорили по-добри условия (да бе, да), проектът за Южен поток пак трябва да бъде замразен, защото е на път да унищожи Паша дере, един от последните девствени плажове в България и да създаде неудобство за хиляди варненци!

06.11 2013 в 14:42

Наистина договорихте по-добри условия, НО за Русия. Корумпирани предатели долни.