БАБХ: При 4000 проверки на търговски обекти са открити нарушения

OFFNews 18 април 2020 в 11:18 3095 0

"При 4000 проверки са констатирани несъответствия, по които са издадени 149 предписания и са съставени 30 акта", заяви д-р Кремена Стоева, началник отдел дирекция "Контрол по храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред Нова телевизия.

Стоева добави, че в някои хранителни вериги са установени продукти с изтекъл срок на годност.

"Това са храни от животински и неживотински произход, предлагани в търговската мрежа. Общото им количество е 586 килограма. Всички те са насочени за унищожаване", обясни тя. 

Извънредните проверки на БАБХ са във връзка с предстоящите празници - Великден и Гергьовден, както и заради пандемията от коронавирус. Под строго наблюдение са търговските обекти, складовата мрежа и производствените предприятия.

От думите й стана ясно, че при проверките на вноса на пресни плодове и зеленчуци са установени над 20 тона продукти с наличие на пестициди. Тя допълни, че те са насочени за унищожаване.

Под наблюдението на експертите са агнешкото месо и яйцата. 

"В тази връзка са засилените проверки на традиционните храни, пристигащи от трети страни или от вътреобщностната търговия. Взимат се проби от всички, влизащи в страната яйца. Към момента няма установени несъответствия по отношение наличие на яйца със салмонела или агнешко месо с отклонения", уточни Стоева.

От началото на кризата с коронавирус БАБХ извършва засилени проверки върху търговията с храни. Разработени са и указания към бизнес операторите, с които да прилагат мерките на Националния оперативен щаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови