Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

47 000 младежи до 29-годишна възраст у нас са безработни

OFFNews 06 август 2015 в 10:21 4390 3

47 000 младежи до 29-годишна възраст у нас са безработни.

Това стана ясно от думите на зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев пред радио „Фокус“.

Той обясни, че за първи път от 2009 година е отбелязан спад в данните за незаетите млади хора.

Донев увери, че министерството взима мерки за справяне с младежката безработица и има различни програми в тази посока.
„Това, което правим по отношение на активизирането на младежите, подпомагането им да започнат работа са няколко стъпки, мерки, които се предприемат от една страна за квалификация и преквалификация на младите хора, съобразно потребностите на пазара на труда, да могат да бъдат подпомогнати при започване на работа“, обяви още зам.-министърът.

Той беше категоричен, че се прилагат различни схеми на субсидирана заетост със старт в кариерата, които да допринесат за това младежите да имат по-успешен старт в своята кариера.

По думите на зам.-министъра в Бюрата по труда се предлагат и различни услуги по консултиране, по психологическо подпомагане, организират се и трудови борси, ателиета за работа, където младежите могат да вземат участие според техните потребности и съответно нагласи, знания, умения, квалификация, която имат, съответно да се ориентират за предлаганите свободни работни места.

Донев обяви, че през есента предстои да стартира и нова програма за заетост на хората в предпенсионна възраст. По думите му, идеята на програмата е да се намери работа на тази група хора в частния сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!