37% ръст на средната заплата с очакваните 9.8 млрд. евро от ЕС

Нели Чолашка Последна промяна на 08 август 2014 в 11:18 3142 5

С 37.2% ще се увеличи средната работна заплата до 2020 г. благодарение на 9.8 млрд. лв. по оперативните програми, които очакваме от ЕС.

Това обяви служебният вицепремиер по усвояване на средства от Европейския съюз Илияна Цанова. Тя представи днес Споразумението за партньорство между България и ЕК, което комисията одобри вчера.

8.7% от ръста на БВП в този период ще дойде от средствата от Евросъюза. Те ще помогнат и за ръст на частните инвестиции с 43.1% и на публичните инвестиции - с 32%.

Споразумението за програмния период 2014-2020 година предвижда по 7-те оперативни програми, които са аналогични на тези от предишния период, да бъдат отпуснати общо 7.4 млрд. евро. В тях е и инициативата за младежка заетост - малко над 55 млн. евро.

Отделно от тази сума са програмите за морско дело и рибарство - 88 млн. евро и за развитие на селските райони - 2.339 млн. евро.

Предвиден е и специален Фонд за подпомагане на най-нуждаещите се лица - 104 млн. евро. С него правителствата имат право да набавят за най-бедните храна и вещи от първа необходимост.

Първи приоритет ще са образованието, здравеопазването и заетостта, а втори - иновациите и научните изследвания, уточни Цанова.

За жп. транспорт и строителството на метрото в София ще бъдат заделени 1.6 млн. евро. За пречиствателни станции и отпадъци ще отидат 1.5 млн. евро, а за енергийна ефективност 1.3 млн. евро.

Във връзка със спрените оперативни програми от предходния програмен период - "Околна среда" и "Регионално развитие" Цанова обеща, че ще направи всичко възможно да бъдат отворени отново.

При недобросъвестни действия при изпълнението на оперативните програми рано или късно се разбира и за това плащат данъкоплатците, коментира вицепремиерът.

Тя призова за приемственост, тъй като оперативните програми ще се изпълняват от две редовни правителства.

Цанова напомни, че парите по новата оперативна програма се отпускат срещу реформи и ако до декември 2016 не докажем на ЕК, че има напредък в реформите, може да ни спрат парите.

На въпрос дали не плащаме повече на ЕС, отколкото получаваме, Цанова отговори, че на година България плаща около 900 млн. лв. под формата на вноска, а ще получава по около 1.4 млрд. евро.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.08 2014 в 15:22

Непрекъснатото нарастване на заплатите в държавния сектор поставя работещите в реалната икономика на частния сектор в крайно неизгодно положение, тъй като техните доходи стават все по-ниски и по-ниски.

Просто се получава преливане от джобовете на заетите в частния сектор към изкуствено раздутата-паразитна прослойка държавни служители.

Така че това имагинерно "37% ръст на средната заплата" си го наврете в г*за, ако там вече няма нещо друго. Писна ми от лъжи!

08.08 2014 в 15:09

Това увеличение ще засегне само държавните служители, частния сектор, с лакомата свиня начело т.е.работодател няма да види нищо. Винаги ще заобиколят закона, за да извият ръцете на работника и да си го експлотират.....
Боклуциииииии! Да ви се връща двойно до 10 коляно!

08.08 2014 в 12:51

Еми да видиме тогава какво казва закона бе:

(3) (Доп. - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Министерският съвет формулира, разработва и осъществява държавната политика в съответствие със своите конституционни правомощия и със законите на Република България. Министерският съвет приема програма за стратегическите цели и приоритети ЗА СРОКА НА СВОЕТО УПРАВЛЕНИЕ.

Срокът на сегашното служебно правитество е 2 месеца, и не обхваща периода до 2020 г. Айде цвъкайте минуси, обаче това е истината...

08.08 2014 в 12:31

За никой в България не е тайна , че огромен процент от евро парите се крадат , от най ниското до най високото стъпало . То от държавата вече не остана какво да се взима , далаверата е от там . И големите лапачи го знаят това прекрасно .

08.08 2014 в 11:55

На всяко гърне мерудия тоз професоr.