"Глобени" сме със 166 млн. от еврофондовете за 2007-2013

ОFFNews 03 юни 2014 в 14:36 1714 1

На 166 милиона лева възлизат до момента евросредствата, които няма да бъдат изплатени на България за изтичащия програмен период (2007-2013), въпреки че първоначално са били заделени от Брюксел.

Толкова са т.нар. финансови корекции, наложени на страната ни най-вече заради порочни обществени поръчки.

Сумата е цитирана в доклад на международната одиторска компания KPMG за причините за налагане на финансови корекции на бенефициентите по проекти и е изготвен по поръчка на Министерски съвет

Над три четвърти от стойността на всички финансови корекции за периода 2007-2013 година са наложени по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. Те представляват съответно 91,7 млн. лева и 36,3 млн. лева. Там и честотата на налагане на корекции е по всеки втори договор за безвъзмездна финансова помощ.

До момента корекциите за първите 7 години от членството ни в ЕС са на стойност 166 млн. лева - или 1,9% от изплатената безвъзмездна финансова помощ по седемте оперативни програми.

74% от наложените финансови корекции са свързани с възлагането на обществени поръчки. Основните причини са нарушения на процедурите за избор на изпълнител по проектите. Размерът на наложените финансови корекции на общините е 117 млн. лева, което представлява 74% от наложените индивидуални финансови корекции на всички бенефициенти по седемте оперативни програми.

„С цел възпрепятстване на налагането на системни финансови корекции,  в бъдеще е необходимо засилване на контролите за навременно идентифициране на нарушенията, както и необходимостта от засилване на административния капацитет за управление на проекти от бенефициентите“, посочват авторите на анализа. Те прогнозират, че до края на изпълнението на стария програмен период (31 декември 2015 г.) размерът на финансовите корекции ще бъде увеличен с още 154 млн.лева.

Прогнозата е направена за всяка от оперативните програми и е претеглена на база оставащи средства за изплащане до пълно усвояване на бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови