КЗК глоби ЧЕЗ с 1,250 млн. лева за монопол

ОFFNews 18 май 2015 в 16:05 3917 5

КЗК глобява с 1,250 млн.лв „ЧЕЗ Разпределение България” АД за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията.  

ЧЕЗ е извършило нарушение на Закона за Защита на конкуренцията, като е злоупотребило с господстващо положение. Дружеството е забавило необосновано сключването на договор за покупко – продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени по предвиден в специална наредба ред за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи. По оценка на КЗК по този начин „ЧЕЗ Разпределение България” АД може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. 


КЗК постанови прекратяване на установеното нарушение и наложи на „ЧЕЗ Разпределение България” да изготви и предостави подробен списък, в който да бъдат изрично изброени всички изискуеми документи във връзка с договора за покупко-продажба на изградените съоръжения за присъединяване на обекта, респ. за изкупуване на енергийните съоръжения. КЗК определи 30 – дневен срок срок за изпълнение на поведенческата мярка, след изтичането на който срок „ЧЕЗ Разпределение България” АД е длъжно да уведоми Комисията за защита на конкуренцията за нейното изпълнение.  


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови