Подписаха споразумение за строителство на пети и шести блок на АЕЦ „Куданкулам“

OFFNews 02 юни 2017 в 16:40 4200 0

Групата компании ASE и Индийската корпорация по атомна енергия в рамките на XVIII ежегодна руско-индийска среща в Санкт Петербург подписаха Генерално рамково споразумение за строителството на трети ред на АЕЦ „Куданкулам“ в щата Тамил Наду.

Подписан бе и междуправителствен кредитен протокол, необходим за реализирането на проекта. Споразумението предвижда изграждане на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ по руски проект. Документите, необходими за началото на строителството на енергоблоковете, определят задълженията на страните, стойността и други съществени условия на сътрудничеството. 

Подписи под Генералното рамково споразумение поставиха президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко и председателят и управляващ директор на Индийската корпорация по атомна енергия (NPCIL) Шри Сатиш Кумар Шарма.

„Подписани бяха изключително важни документи, по които бе проведена интензивна съвместна работа през последните месеци. Днес са изпълнени всички формалности, за да бъде окончателно стартиран проектът за изграждане по руски технологии на двата нови енергоблока на АЕЦ „Куданкулам“, заяви президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко.

„Искам с удовлетворение да отбележа, че по този начин реализирането на проекта преминава в практическа фаза. Ние високо ценим съвместната работа с индийските колеги по строителството на АЕЦ „Куданкулам“ в щата Тамил Наду“, коментира още Лимаренко.

В рамките на Споразумението между Русия и Индия за сътрудничество за изграждане на допълнителни енергоблокове на ядрена централа на площадката на АЕЦ „Куданкулам“, както и за изграждане на АЕЦ по руски проекти на нови площадки в Индия от 5 декември 2008 г., страните построиха и предадоха в експлоатация Първи и Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ и пристъпиха към плана за реализиране на проекта за изграждане на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ с реактори ВВЕР-1000. На 10.04.2014 г. бе подписано Генерално рамково споразумение за изграждане на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.

През януари 2016 г. индийският регулатор издаде разрешение за началото на строителството на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“. Сега се провеждат дейностите по изграждането им, изливането на първия бетон се планира за края на юни 2017 г.

В основата на изграждането на АЕЦ „Куданкулам“ е проектът на АО „Атоменергопроект“ с енергоблокове ВВЕР-1000 мегавата, който напълно удовлетворява изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Русия, МААЕ и е сертифициран в съответствие с изискванията на Европейските експлоатиращи организации (EUR).

Основен изпълнител (в частта за инженеринг, доставка на оборудване и техническо съдействие) е АО „Атомстройекспорт“.

Генерален проектант е АО „Атоменергопроект“. Поръчител – Индийската корпорация по атомна енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови